Saturday, April 25, 2009

Cupcake... Cupcake..

CHOCOLATE CUPCAKES
SUMBER : Kak Liza

2 cawan gula kastor
1 3/4 cawan tepung gandum ]
3/4 cawan serbuk koko ] ayak 2 kali
1 1/2 sudu kecil serbuk penaik ]
1 1/2 sudu kecil soda bikarbonat ]
1 sudu kecil garam
2 butir telur
1 cawan susu segar
1/2 cawan minyak masak
2 sudu kecil esen vanilla
1 cawan air panas

CARA :
1. Panaskan ketuhar pada 350 F.
2. Masukkan gula ke dalam mangkuk pembancuh.
3. Masukkan bahan yg diayak dan garam ke dalam mangkuk yang sama.
4. Di dalam mangkuk lain, masukkan telur, susu, minyak dan vanilla. Pukul sekadar semua bahan sebati, menggunakan whisk.
5. Tuangkan bahan cecair ke dalam adunan tepung dan pukul dengan menggunakan mixer dengan kelajuan sederhana sehingga berkerim.
6. Tuangkan air panas ke dalam bancuhan dan kacau menggunakan whisk hingga sebati.
7. Tuangkan ke dalam acuan cupcakes kertas dan bakar selama 20- 25 minit atau sehingga masak.
8. Biarkan sejuk dan hiaslah mengikut kreativiti sendiri.



VANILLA CUPCAKES
SUMBER : Siti Noraini
kuantiti : 38 - 40 pcs size S
250 gm mentega
230 gm gula kastor
250 gm tepung naik sendiri, diayak
5 biji telur size A/B
1/4 cwn susu segar UHT
1 sdt esen vanila

Optional - filling bluberi, kiwi, strawberi dsb.

CARA :
1. Pukul mentega dan gula sehingga kembang dan bertukar warna.
2. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Pukul lagi. Masukkan esen vanila.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan susu. Tuang sehingga habis.
4. Kaup balikkan adunan tadi supaya rata dan sebati. [Jika menggunakan mixer, guna kelajuan yang paling rendah].
5. Akhir sekali, cedukkan sesudu adunan ke dalam cawan kertas kemudian bubuh 1/2 sdt bluberi filling di tengahnya dan kemudian cedukkan lagi sesudu adunan dan letakkan di atasnya.
6. Ulang proses sehingga habis ke semua adunan dan bolehlah dibakar dengan suhu 170' C selama 20 minit atau sehingga masak.


BLUEBERRY CUPCAKES
SUMBER : Mat Gebu

BAHAN UNTUK KEK :
175 g mentega
115 g gula kastor
1 camca teh ovallate
2 biji telur gred A
135 g tepung gandum*
1/2 camca teh baking powder*(*disatukan dan diayak)
30 g susu pekat manis
1 camca teh esen vanilla

BAHAN UNTUK BUTTERCREAM :-)
125 g mentega
125 g creamwell
100 g susu pekat manis
40 g gula aising, diayak
1 camca teh esen vanilla

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan mentega dan ovallate, pukul rata, masukkan gula dan putar hingga putih. Masukkan telur satu persatu sambil terus memukul hingga kembang. Tuang susu pekat manis dan kacau rata.
  2. Pada kelajuan sederhana, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, masukkan esen vanilla dan gaul rata. Sudukan 1/2 penuh dalam setiap muffin cup. Buat hingga siap. Dapat lebih kurang 12 biji, bergantung pada saiz muffin cup masing2.
  3. Isikan 1/2 camca teh blueberry filling pada setiap adunan. Bakar dalam oven pada suhu 175C selama 20 - 25 minit atau hingga masak, bergantung pada oven masing2. Biarkan kek sejuk sepenuhnya atas jaringan.
  4. UNTUK BUTTERCREAM :- Putar semua bahan untuk buttercream sehingga kembang dan putih, gunakan kelajuan sederhana untuk mendapat hasil yang halus dan cantik. Kemudian boleh lah hias atas cupcake yang telah sejuk tadi mengikut kreativiti masing2...

* Gambo : Cilok dari Google... Keke..
* Respi : Kitab respi Soda

Kek Batik Merie

KEK BATIK MERIE
RESEPI ASAL : Zaidah

1 1/2 bungkus biskut merie - patah 4
4 biji telur
1/2 cawan gula or bole guna 1 tin kecil susu pekat manis
1 buku buttercup
2 cawan milo/koko vochelle/koko biasa (yg kat kedai kek tu)
1/2 cawan air
1 cawan kacang tanah
* Boleh juga kalo nak tambah nestum sket/nak tabur bijan atas kek tuh..

CARA :
1. Pecahkan telur, campurkan gula/susu hingga sebati. Pukul hingga kembang.
2. Masukkan butter & kacau.
3. Campurkan serbuk koko/milo ke dalamnya. Masukkan juga air.
4. Masakkan atas api, kacau sampai pekat. Ambil sket bahagian coklat dalam 1/2 cawan, asingkan.
5. Poses seterusnya, matikan api. Jangan teros masukkan biskut, biarkan jap, pastu baru masukkan biskut (kalo tak nati, biskut lembik).. huhu...
6. Bila dah masukkan biskut, gaul rata, & cedok letak dalam loyang/acuan. Tekan-tekan sket.
7. Tuang semula bahagian coklat yang diambil tadi ke atas permukaan kek batik tadi. Sapu rata2. Pastu bolehlah masuk lam fridge.

Respi : Amek dalam simpanan kitab respi Soda..
Gambar : Cilok dari Google.. Hehe


* Dah lama tak wat kek ni, kebetulan Cik Kikien ada Request, okek boleh la di publishkan.. Hehe..

Kek Coklat Simple

Tadik takder tulis respi senanya, hehe... Tapi, tadik ada Request dari Cik Kikien.. K, la.. Soda tulis.. Tadi tak tulis, pasal malas nak taip.. Wakaka....

KEK COKLAT SIMPLE
SUMBER : Diri Sendiri

BAHAN A :
2 cawan tepung gandum
1 cawan milo
1 cawan koko vochelle
1 sudu kecil baking powder

BAHAN B :
2 biji telo
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil paste coklat
1 sudu kecil choc. emulco

BAHAN C :
1 cawan gula halus
1 cawan susu pekat manis - kalo x suka manis, kurangkan yer..
1 cawan minyak masak
1 cawan air panas - betul2 panas gelegak

CARA :
1. Tapis/ayak dulu tepung & baking soda. Pastu masukkan bahan2 lain yang ada dalam BAHAN A. Gaul rata semua bahan kering tu. Tak paya guna mixer.
2. Dalam mangkuk lain, menggunakan whisk kacau BAHAN B, hingga sebati. Kacau guna garfu boleh jer..
3. Poses seterusnya, masukkan BAHAN C kecuali air panas.. Ke dalam mangkuk yang ada bahan A & B tadi.
4. Last sekali, baru masukkan air panas, kacau sampai ia jadi sebati & sekata.
5. Sapukan loyang dengan marjerin, masukkan adunan kek & bolehla dikukus atau di bakar hingga masak.

* KUKUS - 45 minit (api sederhana).. Kalo kukus, kek ni lembab. Kalo bakar.. Kek ni wangi tapi kering sket.. So, terpulang la pada citarasa memasing... Hehe...

Kari Ayam

KARI AYAM
SUMBER : Diri Sendiri

1/2 ekor ayam - potong ikut suka (soda suka potong kecik)
1 biji kelapa - ambil santannya
3 sudu besar rempah kari ayam/daging
2 sudu besar serbuk cili
2 senduk gulai cili kering blender
2 tangkai daun kari
3 biji bwang merah - hiris
2 biji bawang putih - hiris
Sedikit halia (agak2 jer) - hiris
1/2 kiub pati ayam knorr
4 biji kentang (yang kecik) - belah dua
Sedikit alat penumis (3 serangkai)
Garam secukup rasa

Bahan Tumbuk:
3 biji bawang merah
1 biji bawang putih
1/2 halia

CARA :
1. Campurkan cili serbuk ke dalam mangkuk yang berisi cili kering blender. Masukkan juga bahan yang di tumbuk.
2. Pastu, tumis alat penumis, daun kari, bawang2 yang dihiris serta halia hingga wangi.
3. Seterusnya, perlahankan api jap, masukkan serbuk kari, kacau rata supaya baunya bangkit.
4. Kemudian, masukkan bahan yang telah di gaul dengan cili kering tadi. Masukkan semua.
5. Kacau, api jangan kuat sangat, sederhana jer, supaya bahan rempah tidak hangit. Setelah naik minyak, masukkan ayam.
6. Bila ayam kelihatan kecut sedikit, masukkan santan & kentang. (Setengah orang suka masuk kentang bila kuah dah gelegak, ikut suka memasing la..) hehe...
7. Pastu, masukkan garam & juga kiub ayam tadi.
8. Bila kuah dah gelegak agak lama, perlahankan api supaya minyaknya naik. Kemudian, baru matikan api.

Friday, April 24, 2009

Saturday, April 18, 2009

Terung Berlada

TERUNG BERLADA
RESEPI ASAL : Arwah Nenek

4 biji terung - potong 2 & belah lagi dua secara memanjang
1/2 biji bawang besar - hiris bulat kasar2
3 sudu ikan bilis
1/2 mangkuk cili kering blender
1/2 biji limau nipis
Garam & gula

CARA :
1. Gaulkan terung dengan garam, pastu goreng hingga terung kekuningan, lembut & angkat.
2. Pastu goreng pula ikan bilis hingga rangup & angkat.
3. Pastu, tumis cili kering hingga minyak naik, masukkan bawang besar, tumiskan hingga dia layu. Seterusnya, masukkan garam & gula.
4. Masukkan ikan bilis & perahan air limau nipis, sesuaikan rasanya kemudian matikan api.

Friday, April 17, 2009

Rendang Ayam

Minggu lepas Soda pegi pantai Kabong dgn kengkawan mak abah. So, memasing bawak bekal. Kitaorang bawak rendang.. Sempat la snap kejap gambo rendang ni seblom pegi.. Hehe..
RENDANG AYAM
RESEPI ASAL : My Mum

1/2 ekor ayam
4 sudu besar kerisik
1 biji kelapa - ambil santan pekat sahaja
1 helai daun kunyit - hiris
1/2 mangkuk cili kering blender

BAHAN BLEND :
5 batang serai
1 inci halia
Lengkuas sebesar ibu jari
1 biji bawang besar
7 biji bawang merah
5 biji bawang putih

CARA :
1. Campurkan bahan blender tadi dengan 1/2 mangkuk cili kering, pastu tumiskan.
2. Tumis sampai airnya kering sket, kemudian baru masukkan ayam.
3. Masak sampai ayam kelihatan kecut sket/air ayam tu kering.
4. Kemudian, masukkan santan pekat. Masukkan garam.
5. Masak sampai hampir nak kering, pastu masukkan kerisik.
6. Bila hampir nak matikan api, masukkan daun kunyit. Kacau rata, sesuaikan rasanya.

* Kalo nak buh gula sket pun boleh. Tak nak pun takper. Soda tak letak langsung.. Hehe.. Suka pedas..

Kari Daging

Esemen... Hehe.. Tak berapa nak nampak lak daging2 dia, tercedok banyak lak kuah dia.. Hehe...

KARI DAGING
RESEPI ASAL : My Mum

1/2 kilo daging - cuci bersih, hiris & toskan
1 biji kelapa - ambil santannya
1 peket rempah kari daging
3 biji kentang (sederhana kecil) - belah dua

BAHAN A :
3 biji bawang merah - tumbuk
2 biji bawang putih - tumbuk
1/2 inci halia - tumbuk
2 sudu besar cili serbuk
5 sudu besar cili kering blender
*campurkan bahan2 ni dalam satu mangkuk *

BAHAN B :
3 biji bawang merah - hiris
3 biji bawang putih - hiris
1 inci halia - hiris
1 inci kayu manis
4 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
2 tangkai daun kari

CARA :
1. Tumiskan BAHAN B hingga naik bau & kekuningan.
2. Perlahankan api, masukkan rempah kari. Tumis sekejap pastu masukkan BAHAN A.
3. Sederhanakan api semula, kacau bahan yang ditumis supaya tidak berkerak/hangit.
4. Bila minyak dah naik, masukkan daging. Bila daging mulai kecut, masukkan santan.
5. Pastu, masukkan kentang. Masak hingga gelegak.
6. Masukkan garam, perlahankan api, supaya terbit minyaknya. Bila kentang dah empuk, matikan api.

* Kalau suka kuahnya pekat, gelegakkan lama sket..

Karipap Kampung

Ni betul2 respi arwah nenek. Soda suka, pasal guna inti keledek, ada rasa manis.. Soda suka yang inti mcm ni, pedas plak tu..


KARIPAP KAMPUNG
RESEPI ASAL : Arwah Nenek

BAHAN INTI :
3 tangkai daun sup - hiris
1/2 inci kayu manis
2 buku keledek (sederhana kecil) - potong dadu
3 sudu besar serbuk kari daging
3 biji bawang merah
1 1/2 sudu besar udang kering / bo guna ikan bilis
5 sudu besa cili kering blender

CARA :
1. Campurkan rempah kari dengan cili kering, udang/ikan bilis & bahan tumbuk.
2. Kemudian tumiskan, dengan kayu manis hingga naik minyaknya.
3. Masukkan keledek, masukkan dalam 1 cawan air, balik2 kan, kemudian tutup kuali dengan penutup supaya keledek empuk.
4. Pastu, masukkan garam, sedikit gula,. Bila keledek dah empuk & inti nampak pekat, baru masukkan daun sup. Bila dah cukup rasa garam, matikan api.

BAHAN KULIT/DOH :
1/2 kati tepung gandum (org skrg tau ke kati2 ni..? hehe..)
1/2 cawan minyak masak - panaskan hingga betul2 panas
5 sudu besar marjerin
Air garam secukupnya untuk menguli - jangan terlalu masin

CARA :
1. Ramaskan marjerin dengan tepung hingga rata. Pastu, masukkan minyak yang tengah betul2 panas tu kedalamnya. Kacau guna senduk. Nak guna tangan pun boleh.. Hehe..
2. Gaulkan supaya minyak betol2 rata dengan tepung.
3. Pastu masukkan air garam untuk menguli. Sebatikan hingga adunan menjadi doh.
4. Pastu biarkan doh sebentar, tutup bekas simpanan doh dengan pinggan ker/apa jer la yg boleh ditutup.
5. Pastu, macam bese la prosesnya, buat doh bulat, buh inti, kelim (kelim sendiri lagi cantik dari kelim kepit.. huhu..)
6. Goreng dengan api yang sederhana besar, jangan panas sangat.

* Kalo tak tahan pedas, kurangkan cili keringnya yer..

Friday, April 10, 2009

Dadih Mangga

Dadih ni sebenarnya, kat bahagian blakang pack tuh dah ader cara kan.. Tapi, takperlah hari ni rajin lak jari ni nak menaip.. Taip jer lah.. Hehe..

DADIH MANGGA
SUMBER : Diri Sendiri

1 paket serbuk dadih perasa mangga
1 tin susu cair
1 tin nata de'coco perasa mangga - tapis, buangkan airnya
2 botol air - 3000 ml
Gula secukup rasa
Bekas/acuan yang seswai (ni soda guna mgkuk KFC, haha)

CARA :
1. Pes skali, mestilah masukkan air dalam periuk. Pastu masukkan susu cair, gula secukup rasa. (Tak ingat letak berapa senduk tadi..) Tapi, boleh agak2 jer, walaupon dia tulis 100gm gula kat pack tuh.
2. Masak sampai mendidih. Sementara tu, susun nata de'coco dalam bekas/acuan.
3. Bila dah mendidih, matikan api, masukkan serbuk dadih, kacau selama 5 minit.
4. Pastu, masukkan gula buah-buahan (mmg dah ada dlm pack), kacau rata.
5. Last skali, tuangkan dadih dalam bekas/acuan, hati2.. Panas.
6. Pastu, biarkan dia suam2 sket, baru bekukan di dalam peti sejuk.

Pokes nata de' coco..
Esemen, kelabu lak gamba ni... Coz beteri dah low..

Soda slalu guna yg brand Happy Grass

Daging Masak Lemak Cili Api


DAGING MASAK LEMAK CILI API
RESEPI ASAL : My Mum

1/2 kilo daging
3 biji kentang yg kecil - belah 2
4 biji bawang merah - hiris
1 inci halia - hiris
3 batang serai - diketuk
20 biji cili api - tumbuk
1 inci kunyit hidup - tumbuk
1 biji kelapa - ambil santannya

CARA :
1. Pertama sekali, cuci bersih daging & rebus hingga lembut dalam periuk.
2. Bila daging dah lembut, dalam periuk yang sama, masukkan bawang & halia yang dihiris.
3. Kemudian, masukkan santan.
4. Masukkan bahan yang ditumbuk seperti cili api & kunyit hidup. Masukkan pula serai & kentang. Gaul rata.
5. Pastu, masakkan gulai hingga gelegak. Masukkan garam secukup rasa. Bila kentang dah empuk, matikan api. Siap untuk dihidang.

Acar Mentah Timun

ACAR MENTAH TIMUN
RESEPI ASAL : My Mum

1 biji timun - hiris bulat
1 biji cili merah - hiris
1/2 biji bawang besar - hiris
3 sudu besar cuka
3 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
Sedikit nenas masak, jika suka (tapi soda tak letak pasal terlupa beli, hehe)

CARA :
1. Masukkan timun, bawang, cili merah dalam mangkuk.
2. Pastu masukkan pula cuka, gula & garam.
3. Kalau ada nenas, masukkan nenas.
4. Kemudian, gaul hingga rata. Masukkan dalam peti sejuk.

Saturday, April 4, 2009

Daging Masak Merah ( Versi-2 )

Salam ujung minggu.. Hari ni Soda masak daging masak merah. Dulu dah wat, tapi tadi belek2 respi, terjumpa 1 respi ni, dagingnya digoreng, cuma bahan len x berapa nak ngancam. So, soda gabungkan kedua-dua respi yg lama & baru. So ini la hasilnya.. Siler2 jamu mata.. Hehe...


DAGING MASAK MERAH
SUMBER : Gabung Dua Respi


1/2 kilo daging
3 biji bwg merah - tumbuk
2 biji bwg putih - tumbuk
1 biji bwg besar - hiris/potong bulat
1 biji cili merah - hiris kasar
1 biji tomato - belah 4
1 batang serai - ketuk
5 sudu besar cili kering blender
1/2 cawan air masak

BAHAN A (Perap Daging)
2 biji bwg putih - tumbuk lumat
Sedikit Kicap Adabi - agak2 je la yer

BAHAN B (Bahan Sos)
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
2 sudu besr sos ikan

CARA :
1. Mula2, basuh daging, hiris, kemudian perapkan dengan Bahan A. Pastu, goreng daging tersebut hingga masak.
2. Seterusnya, tumiskan bwg putih & bwg merah hingga naik bau.
3. Kemudian masukkan cili kering blender. Kacau sekali-sekala, bila dah naik minyak & cili dah garing, masukkan serai & bawang besar hiris.
4. Pastu, masukkan Bahan B (Bahan Sos), masukkan pula air masak. Masukkan pula tomato & cili merah.
5. Bila kuah mendidih, masukkan daging yang telah di goreng tadi. Masukkan garam secukup rasa. Bila dah pekat, matikan api.

Friday, April 3, 2009

HEPI BESDAY TO MEEE... hehe..

A'mualaikum wbt..
Syukur, bertambah setahun lagi umo den hari neh..
Semoga den tabah menghadapi ujian2 dari-Nya, semoga panjang umo, murah rezeki, diberi kenikmatan, kebaikan, di dunia & juga di akhirat... Amin!!!

p/s: takper ke wish sendiri besday?? Boleh jer kan.. kekeke...

zwani.com myspace graphic comments


zwani.com myspace graphic comments


zwani.com myspace graphic comments

Wednesday, April 1, 2009

Kek Milo

Beberapa hari ni tingin betol nak makan kek. Dah jemu lak asik kek coklat jer. Ni terai wat kek milo. Tapi kukus. Boleh gak nak bakar. Terpulang..

KEK MILO
SUMBER : Tenet.. (Terai campo dgn respi lain..)

2 cawan tepung gandum
2 cawan milo
1 sudu kecil baking powder
3 sudu besar serbuk koko
2 biji telo
1 cawan gula halus
1 cawan susu pekat manis
1 cawan minyak masak
1 cawan air panas

CARA :
1. Ayakkan tepung gandum, baking powder, serbuk koko & milo dalam satu bekas. Kemudian tutup bekas itu supaya tidak masuk angin.
2. Dalan bekas lain, pukul telo, minyak, susu & gula. ( Tak perlu guna mixer)
3. Masukkan bahan yang di ayak tadi, kacau sebati.
4. Akhir sekali, masukkan air panas & kacau sebati, masukkan dalam loyang.
5. Kukus hingga masak. (Bergantung kepada api, kalo slow, masanya 1 jam) Tapi tadi soda masak lebeh kurang 45 minit jer.. Terkuat api.. Hehe..

* Tutup kukus, jangan lupa balut ngan towel/kain.. Nati air didih masuk lak dalam kek...

Kurma Daging

Huhu.. Ni hari masak simple jek, kurma daging. Mula nak wat kari daging, tapi rempah kari daging abes lak, so kasik tukar sama dia jadi kurma. Hehe.. Tapi yg ni takder buah tomato, lada besar hijau, bawang goreng.. Tapi, kat respi Soda ada tulis tau.. Ngeee...

KURMA DAGING
RESEPI ASAL : My Mum

BAHAN TUMIS :
3 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
1/2 inci kayu manis
4 biji buah pelaga

1/2 kilo daging
6 biji bwg merah - hiris
4 biji bwg putih - hiris
1 inci halia - hiris
1 biji kelapa - ambil santannya (pekat)
1 paket rempah kurma
3 biji kentang - belah dua
2 sudu besar sos tomato
1/4 cawan susu cair
5 biji cili hijau
2 biji buah tomato - belah 4
2 sudu besar bwg goreng

CARA :
1. Tumiskan bahan tumis hingga wangi. Masukkan bwg merah & bwg putih hingga kekuningan.
2. Masukkan rempah kurma yang telah dbancuh dengan sedikit air. Kacau rempah sampai pekat & naik minyak.
3. Masukkan daging, kacau sampai daging kelihatan kecut.
4. Masukkan santan, kacau sentiasa kuahnya. Bila daging separuh masak, masukkan kentang.
5. Letakkan garam secukup rasa.
6. Biarkan kuah gelegak sampai kelihatan agak pekat sedikit.
7. Selepas itu, masukkan sos tomato, susu cair, bwg goreng, cili hijau & buah tomato.
8. Kacau rata, kemudian tutup api.