Thursday, May 28, 2009

Laksa Sarawak

LAKSA SARAWAK
2 bungkus mihun
1 1/2 paket pes Laksa Sarawak
1/2 kilo kelapa parut - ambil santannya (sederhana cair)
2 1/2 senduk gulai cili kering blender
1 kiub ayam
3 sudu besar udang kering tumbuk

BAHAN TABUR
Telur dadar
Udang rebus
Taugeh mentah
Limau kasturi
Ayam carik (rebus dulu)
Daun Sup
Sambal belacan

SAMBAL BELACAN
4 biji cili merah
15 biji cili api
1 inci belacan
- Tumbuk cili, masukkan belacan. Tak perlu letak garam

CARA:
1. Masakkan rempah dengan sukatan air yang betul (ikut arahan pada paket pes)
2. Setelah ditapiskan pes, masukkan santan, cili, udang kering tumbuk. Kacau atas api sederhana kuat.
3. Masukkan kiub ayam. Bila kuah gelegak, masukkan garam secukup rasa.

Tadaaaa... Bila dah masak, buh mi, buh kuah, buh bahan tabur..
Pe yang ditunggu lagi, ngap ler... Hehehe..
Nak pedas, buh sambal belacan manyak2...

Respi2 Choc. Spread

Hmmm... Seme orang suka makan coklat kan. Macam2 leh diwat dengan Coklat/Koko ni. K.. Hari ni, Soda ada beberapa respi Choc. Spread, ada yg senang, simple & ada yang lebih sket kejenya. So, terpulang pada korang nak wat yang mana satu. K, selamat mencuba...

(( 1 ))CHOC. BANANA SPREAD
350 gm pisang - buang kulit yer
125 gm coklat masakan (pilih yg Vochelle or yg len pun bo gak)
300 gm gula (terpulang pd korang, suka manis, tambah, kalo x suka kurangkan)
100 ml air

CARA :
1. Lenyekkan pisang dalam periuk, kemudian masukkan gula & air.
2. Masak dengan api yang kuat hingga mendidih.
3. Perlahankan api sket, masukkan pula coklat yang telah di potong2.
4. Masak guna api sederhana jer, sampai ia pekat. JANGAN LAMA SANGAT
5. Matikan api, sejukkan & simpan dalam fridge.

(( 2 )) CHOCOLATE SPREAD
7 auns dark chocolate
1/2 cup cream
1/4 ground hazelnuts

DIRECTIONS :
1. Place the chocolate & cream in a heatproof bowl over a saucepan of simmering water, making sure the bowl does not touch the water.
2. Stir until the chocolate has just melted, then remove from the heat & stir through the ground hazelnuts.
3. Leave to cool until smooth enough to spread.

(( 3 )) HOMEMADE NUTELLA SPREAD
2 cups chopped hazelnuts (filbert)
3/4 cup to 1 cup powdered sugar
1/4 cup unsweetened dark cocoa powder (such as Hershey's Extra dark cocoa)
1/8 to 1/4 cup canola oil

DIRECTIONS :1. Place hazelnuts in the work bowl of a food processor with a metal blade.
2. process untill nuts start to clump together in a bowl.
3. This will take some time about 5 minutes, so be patient.
4. Add the powdered sugar & cocoa powder, process again for 2 to 3 minutes, until the mixture turns dark & the ingredients are well combined.
5. Now, slowly drizzle in enough oil to make a spread.
6. Store in an airtight container in the refrigerator for 4 to 6 weeks.


(( 4 )) CHOCOLATE SPREAD
1 cup unsalted butter
1 cup sugar
3 whole eggs
1 teaspoon vanilla extract
4 tablespoons cocoa powder


DIRECTIONS :
1. Cut margerine into a small pieces & put in blender.
2. Add eggs, sugar, vanilla & blend well.
3. Then, add the cocoa powder & blend well again.
4. Put in a container & refrigerate.

(( 5 )) CHOCOLATE SPREAD
2 cup raw hazelnuts
1/2 cup unsweetened cocoa powder
1 cup powdered sugar
1/2 teaspoon vanilla
1/8 teaspoon salt
3 tablespoons hazelnut oil, more as needed

DIRECTIONS :
1. Heat the oven to 350-400 degrees. Spread the hazelnuts evenly over a cookie sheet & roast until they darken & become aromatic, about 10 minutes. Transfer the hazelnuts to a damp towel & rub to remove the skins.
2. In a roof processor, grind the hazelnuts to a smooth butterm scraping the sides as needed so they process evenly, about 5 minutes.
3. Add the cocoa, sugar, vanilla, salt & oil to the food processor & continue to process until well blended, about 1 minute.
4. The finished spread should have the consistency is achieved.
5. Remove to a continer, cover & refrigerate until needed.
6. Allow the spread to come to room temperature before using, as it thickens considerably when refrigerated. It will keep for at least a week.

Thursday, May 21, 2009

Menu Hari Ini...

...BEKPESSS...
Hemm.. Pagi tadik makan nasi himpit ngan kuah kacang..
Minum air koko vochelle ((belen2 wat kek dulu)) hehe...
Nasi Himpit wat sendiri - mak yg watkan.. hehe.. Bukan yg SEGERA punya..
Kalau nak tau cara, boleh copy kat respi LONTONG kat MENU PILIHAN..



...LUNCH...
Lunch plak.. Huhu.. Macam banyak plak aku makan hari ni..
Asam pedas smlm ada lagi, so boleh makan lagi hari ni, tak baik membazir.. Hehe
Hari ni cuma tambah, kerabu, ayam goreng, peria goreng, sedap woo peria goreng rasa macam kentang jer..
Mesti korang kata.. Tak pahit ker..?? Tak la sangat lepas dah rendam ngan air garam selama 1 jam.. Pastu, buh serbuk kunyit, perasa skett jer.. & goreng, makan panas2. Perghhh!!


... MINUM PETANG...
Haaa... Ingat tak diantara kita dulu2 masa korang kekecik suka meratah milo kan?
Eleh jangan nak nipu kata takder, mesti ada punyer... Hek hek...
Petang tadi, wat milo spread ((milo+susu pekat+air sket))
Kalo tak letak air pon takder hal punya...
pastu minom ngan air anggur... Huiii.. Sodap!!! Hehe..
Nati bile2 kalo aku wat Choc+Banana Spread..
Aku kasik respi yer..

Wednesday, May 20, 2009

Asam Pedas Mak Andak

ASAM PEDAS MAK ANDAK
RESEPI ASAL : Mak Andak

4 biji bawang merah
3 biji bwg putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
1 1/2 inci belacan
** seme bahan ni blender

1 ekor ikan bawal - potong dua
1 inci lengkuas - diketuk
5 helai daun limau purut
1 mangkuk air asam jawa sedikit cair
Air secukupnya untuk kuah
Garam & gula
2 senduk gulai lada kering mesen
2 biji tomato
10 biji bendi
Beberapa tangkai daun kesum
2 kuntum bunga kantan -belah dua
Garam & gula secukup rasa

CARA :
1. Semua bahan blender di atas campurkan dengan cili kering yang telah di mesin. Gaul rata.
2. Pastu, panaskan minyak dalam periuk, tumiskan bahan pes tersebut.
3. Bila dah pecah minyak, masukkan air asam jawa. Air untuk kuah.
4. Masukkan daun kesum, lengkuas, daun limau purut & bunag kantan
5. Bila kuah dah mendidih, masukkan ikan. Bila ikan hampir masak, masukkan bendi dulu, biarkan sekejap. Kemudian, baru masukkan tomato, garam & gula secukup rasa.

* Kalau nak kuah pekat, biarkan kuah mereneh lama sket erk.. Tak pun air untuk kuah tuh jgn byk sangat..

Ikan Bawal Sweet & Sour

Huhu.. Gambo tak berapa nak menarik.. Tertarik, coz guna camera npon.. Camera rasmi, abah bawak lak gi Inspection... Huhu...

IKAN BAWAL SWEET & SOUR
RESEPI ASAL : My Mum


1 ekor ikan bawal
3 biji bawang putih - dadu
Sedikit air tepung jagung
Sedikit air untuk kuah
Sedikit daun bawang
garam & gula secukup rasa

BAHAN A :
3/4 cawan sos tomato
1/2 tin nenas kiub - buang airnya
2 biji tomato - dadu kasar
1 sudu besar cuka makan
1 biji cili merah - dipotong
1 biji bawang besar - potong bulat
1/2 kiub pati ayam
Sedikit daun sup
Sedikit lada sulah

CARA :
1. Pertama sekali, perapkan ikan yang telah dibersihkan dengan garam & lada sulah. Time nak goreng, pedapkan ikan dengan tepung beras, kemudian goreng hingga garing.
2. Dalam kuali lain, tumis bawang putih, hingga naik bau.
3. Kemudian, masukkan kesemua BAHAN A. Masukkan sedikit air, air bancuhan tepung jagung serta garam & gula secukup rasa.
4. Bila rasa dah ok, tutup api & siram atas ikan.. Taburkan daun bawang di atasnya.

Tuesday, May 5, 2009

Homemade Chocolate...

Hehe.. Saja nak post entri sal coklat ni. Ujung minggu baru ni wat. Puas carik kat mana letak cup itam & cup wane gold tuh. Maklum la baru pas pindah umah. Kebetulan ada sket jumpa ketas wane gold tuh belasah jek la letak jadikkan dia bekground.. Hehe.. Saja pilih dark coklat masa nak wat coklat neh, pasal mmg suka dark coklat & coklat susu. Masa wat ni, tak buh kacang, bila adik Soda balik nati, baru wat buh kacang, dia suka hazel & badam..

Cuma, tak leh la nak buh respi dia, hehe.. Nati kawan Soda marah, keke.. Walo tak guna real coklat cam dia, but coklat yang Soda guna ni memang sedap dari coklat masakan.. Pasal, masa poses mencairkan coklat tuh, buh beberapa bahan len untuk menyedapkan lagi coklat ni.. Hehe.. So, coklat yang Soda wat ni setaraf la jugak rasa dia dgn Vochelle.. Hehe..

p/s : Kalo korang nak blajar wat coklat ni, skrg dah byk kusus, join jek. Tapi, kalo malas, rajin2 search kat tenet, tgk video.. Sure boleh nya.. Nak seribu daya, tak nak seribu dalih kan, usaha tangga kejayaan.. Hehe.. Bye..