Sunday, December 27, 2009

Udang Galah Masak Ala Cina

Ahaaa... Udang galah ni, 4 ekor rege dia cuma RM30 hengget jer, murah kan!!! Snap gambo dia seblom kita korbankan dia utk masak lunch pada hari minggu ini... Abah yang tolong siang udang ni, hehehe.....


Yang kat bawah ni, setelah di goreng dengan garam kunyit, abah nak makan goreng ni jer, tak mau kuah dia... Tengok r, 1 pinggan ni muat untuk dua ekor jer, huhuhu....



Tadaa.... Ni dah siap pun, nak masak sambal, dah selalu wat, terai masak yang ni lak... Sedap gak!
Daun sup & daun bawang.. Abis. Batang saderi pun abis lak daunnya, maka hiasan nya jadi lah cenggini.. hihihi...


UDANG GALAH MASAK ALA CINA

RESEPI ASAL : My Mum

4 ekor udang galah - gaul garam kunyit & goreng
3 biji bawang putih - hiris
1/2 biji bawang besar - potong bulat
2 pelepah batang saderi - hiris serong
1/2 mangkuk sos cili
1/4 mangkuk sos tomato
1/2 buku kiub ayam Knorr
10 biji cili api - hiris
1 cawan air masak
Sedikit air tepung jagung - dalam 2 sudu ( tapi soda guna sudu bubur mc'd tadi.. huhu)
Sedikit daun sup & daun bawang
Garam & gula secukup rasa

CARA :
1. Tumis bawang putih, bawang besar hingga kekuningan.
2. Kemudian, masukkan sos2... Kacau yer.
3. Pastu, masukkan air untuk kuah ( ikut la nak berkuah sangat atau tak).
4. Masukkan pula batang saderi, cili hiris, kiub ayam, kacau lagi.
5. Masukkan pula air tepung jagung, gula & garam secukup rasa.
6. Masukkan pula daun sup & daun bawang, pastu bila rasa seme dah ok, matikan api.
7. Masukkan udang yang telah di goreng tadi, gaul2 kan kemudian bolehlah di hidang...

Saturday, December 26, 2009

Sup Cendawan Shiitake

Baru jer beberapa minit yang lalu siapnya sup neh. Mak Soda la tingin sangat nak makan, dia terasa-rasa jer kesedapan sup cendawan kat Pizza Hut nun. Soda tak suka buh ayam dalam sup ni, so gantikan dengan kiub jer... Tapi tetap SEDAPPPP!!! tak cayer, terai la nanti.. Hehehe...


SUP CENDAWAN SHIITAKE
RESEPI ASAL : My Mum

7 kuntum cendawan shiitake - potong dadu
3 sudu besar marjerin/butter
1 buku kiub ayam Knorr
3 pelepah batang saderi - hiris
1/2 cawan tepung gandum
2 cawan susu segar
2 cawan air masak
Garam secukup rasa
Sedikit lada hitam tumbuk

CARA :
1. Cairkan marjerin/butter (api kecil tau..)
2. Pastu, masukkan cendawan, batang saderi, kacau hingga layu.
3. Masukkan pula tepung gandum, kacau laju2 supaya tidak berketul.
4. Masukkan pula air, gaul sebati.
5. Masukkan kiub & juga susu segar.
6. Masukkan pula garam secukup rasa.
7. Bila dah nak pekat, matikan api.
8. Boleh lah di hidang sambil di makan dengan roti garlic.
9. Kalo nak pedas, taburkan lada hitam tumbuk tadi ehhh....

*** Oyer, ada sesetengah org diaorg blend cendawan ni, ada gak yang dah siap masak sup, baru blend... So, terpulang la pada citarasa memasing ekkk....

Ketam Berempah

KETAM BEREMPAH
RESEPI ASAL : Amek dari buku masak mak..


6 ekor ketam - belah dua
1/2 cawan santan pekat
1 sudu besar rempah kari ikan
2 batang serai - di ketuk
1 sudu kecik halba
1/2 kiub pati ayam Knorr
1/2 sudu besar kerisik

Bahan Tumbuk :
4 biji bawang merah
3 biji bawang putih
1/2 inci halia

CARA :
1. Gaulkan ketam dengan sedikit garam serta kunyit serbuk, kemudian goreng hingga masak.
2. Dalam kuali lain, tumiskan bahan yang di tumbuk hingga wangi.
3. Masukkan pula santan pekat tadi, kacau.
4. Masukkan halba, kiub ayam & garam secukup rasa.
5. Bila kuah sedikit pekat, masukkan kerisik, biarkan seketika supaya kuah naik minyak.
6. Bila dah timbul minyak, baru masukkan ketam tadi, gaul rata2 yer kemudian boleh la di hidang.

Tuesday, December 22, 2009

Gulai Lemak Udang Tempoyak

GULAI LEMAK UDANG TEMPOYAK
RESEPI ASAL : My Mum

1/2 kg udang besar
15 biji cili padi - tumbuk
2 sudu besar tempoyak
1/2 biji kelapa - ambil dua kali ramas je santannya
1/2 inci kunyit hidup - tumbuk
Sedikit daun kesum

CARA :
1. Tumbuk kunyit hidup hingga hancur, kemudian masukkan pula cili api, tumbuk lagi sampai hancur.
2. Masukkan santan dalam periuk, masukkan cili api yang ditumbuk, masuk daun kesum, tempoyak & udang.
3. Masakkan hingga mendidih, sambil tu masukkan garam, kacau jugak nati takut berkepala santannya.
4. Bila rasa dah ok, matikan api.

Sup Ayam

SUP AYAM
RESEPI ASAL : My Mum

Ayam kecik dalam 1/2 ekor
Air secukupnya untuk kuah
Garam secukup rasa

Bahan A :

1 inci halia tua - hiris
2 bungkus sup bunjut Adabi
1 keping kayu manis
5 biji buah pelaga
10 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
1/2 paket rempah sup Adabi
1 buku kiub ayam Knorr
1 sudu kecil jintan manis - tumbuk
10 biji cili api - hiris
Bebola ketam/terpulang pada citarasa masing2 nak buh apa lam dia..
* kalo nak buh kentang pun boleh....

Bahan B :
5 biji bawang kecik - utk wat bawang goreng
Daun sup & daun bawang

CARA :
1. Masukkan ayam yang dah di potong-potong kecil dalam periuk bersama air yang secukupnya untuk kuah, jerang kan atas api.
2. Masukkan pula kesemua Bahan A, rebus lama sket supaya ayam betul2 masak, sambil tu masukkan juga garam secukup rasa.
3. Bila nak hidang, taburkan daun sup, daun bawang serta bawang goreng.