Thursday, May 27, 2010

Cendawan Goreng

CENDAWAN GORENG
SUMBER : My Mum

1 paket cendawan
Sedikit garam
Sedikit tepung gandum

CARA :
1. Cuci bersih & perah air cendawan sampai kering
2. Gaulkan dengan garam ( agak2 jer la yer.. )
3. Panaskan minyak, pastu gaulkan cendawan dengan tepung gandum ( agak2 jgk la ekk.. )
pastu, goreng kan mereka2 itu sehingga masak, hehe...

*** Ni cara yg paling simple sebenarnya, tp korang boleh modify mcm2 la, cam gaul dgn telur putih & celup tepung ker... juz gaul garam & serbuk kari ker... Seme pun sedap la.. Yg gaul serbuk kari tuh paling besttttt...

Tuesday, May 11, 2010

Udang Mamak

UDANG MAMAK
SUMBER : Buku Masak Mak

1 kilo udang - kalo udang galah, lagi terbaekk punya
2 biji limau nipis - ambil jusnya
1 biji bawang besar - cincang
1 biji bawang putih - cincang
1 cm halia muda - tumbuk
1 batang serai - di ketuk
1/2 cawan air/stok ikan
1 susu besar sos tomato
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar serbuk kari ikan
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1 senduk gulai cili kering blender
2 tangkai daun kari
4 helai daun pandan
Garam, gula serbuk lada sulah

CARA :
1. Perapkan udang dgn garam, serbuk lada sulah & jus limau untuk seketika.
2. Panaskan minyak, goreng udang hingga masak, ketepikan.
3. Dalam kuali berasingan, tumis bawang besar, daun pandan, daun kari hingga naik bau.
4. Masukkan bawang putih, halia, serai, serbuk kari & cili kering blender, goreng seketika.
5. Masukkan sos tomato, sos cili, serbuk lada hitam, stok ikanm garam gula secukup rasa, gaul sebati.
6. Last, masukkan udang, balik2 kan & tutup api.

** Hehe, Soda sudah menjelmakan respi2 nya kembali.. Samat mencuba yer.. :)

Paprik Makde


PAPRIK MAKDE
Resepi Asal : Makde Perak

3 biji bawang putih - tumbuk
5 biji bawang merah - tumbuk
1 senduk cili kering blender - nak pedas, tambah cili api sket
1 biji buah tomato - belah 4
4 helai daun limau purut
1 batang serai - di ketuk
1 mangkuk kecil daging ayam
1 mangkuk kecil udang
1 mangkuk kecil sotong
1 mangkuk kecil bunga kubis
1 mangkuk kecil kacang panjang
1 mangkuk kecil lobak merah
** kalo nak buh cendawan yg dalam tin pun orait
Sedikit kicap kipas udang
Sedikit sos tiram
Air secukupnya untuk kuah

CARA :
1. Tumis bahan tumbuk, bila dah wangi, masukkan ayam, bila ayam dah hampir masak, masukkan udang & sotong.
2. Pastu massukkan seme sayo2 di atas termasuk serai.
3. Masukkan sedikit kicap, agak2 jer ni...
4. Masukkan daun limau purut, air yg secukupnya untuk kuah, sos tiram sket.
5. Masukkan garam secukup rasa, kacau rata & matikan api.