Monday, June 27, 2011

Sambal Peria Katak

Alaaaa... ( 1000x ) Gamba tak cantek. Itu lah pasal, guna npon murahan jer... Hehe
Asben request nak peria goreng cam gini. Hmmm... Tak pena wat senanya, coz bese goreng guna cili api atau goreng biasa garam kunyit jer atau buh blacan. Ok, la.. Kita tengok respi, senang jer...

SAMBAL PERIA KATAK
SUMBER : Diri Sendiri

2 biji peria katak - hiris & rendam dlm air garam
1 biji bawang putih - ketuk jer
2 biji bawang merah - hiris (kalo bwg tu besa, buh 1 je cukup)
Ikan bilis sket - tumbuk tapi jgn hancur
3 sudu besa cili kering blender
Air masak sket
Garam, gula & perasa sket

CARA :
1. Tumis bawang merah, bawang putih, hingga naik bau, pastu masukkan ikan bilis.
2. Agak2 kekuningan, masukkan cili kering. Biar sampai naik minyak.
3. Pastu masukkan peria yang telah di toskan, masuk air masak sket, untuk bagi peria masak.
4. Masukkan garam gula & aji (perasa) secukup rasa, bila rasa dah ok, matikan api.

Daging Masak Kicap

Ni pun gambar tak berapa cantik. Coz Soda masak peria & daging ni hari yang sama, guna kamera yang sama, huhuhu.. sayanggg jer.. Ke tidak, mesti berkilat-kilat kuah dia...

DAGING MASAK KICAP
SUMBER : Diri Sendiri

1/2 kilo daging - soda rebus dulu baru hiris
3 sudu besa kicap manis
1 sudu besa kicap pekat
1 sudu besa sos ikan
2 sudu besa sos tiram
2 sudu besa sos tomato
1/2 cawan air rebusan daging tadi
1/2 biji bawang besa - tumbuk
1 biji bawang besa - hiris bulat
1 biji bawang putih - tumbuk
1 inci halia - tumbuk
1 sudu kecil lada hitam - tumbuk (nak pedas, tambah lagi)
1/2 sudu kecil lada sulah
1 sudu kecil jintan manis - tumbuk
3 sudu besar cili kering blender
2 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis

CARA :
1. Tumiskan kayu manis, bunga lawang, masukkan bawang putih, halia, bawang besa yang telah di tumbuk. Kaco2 sket.. ( Bahan2 ni nak blend bo, kalo nak makan ramai kan, blend cepat sikit)
2. Masuk juga cili blend, tumis hingga naik bau.
3. Pastu, masukkan kicap pekat, kicap manis, sos tiram, sos tomato & sos ikan.. kaco jap, masukkan daging.
4. Masukkan juga air rebusan tadi, lada sulah, jintan manis serta lada hitam yang telah di tumbuk.
5. Buh garam secukup rasa, bila kuah dah pekat atau ikut suka la, nak masakan ni berkuah, buh air lebih sket.. Kalo rasa dah ok, buh bawang besa yang hiris bulat. Biar jap, matikan api. Siap...