Thursday, December 1, 2011

Cantonese Fried Kueyteow

Salam... Wahhhhh... Lama tol saya tak tepek resepi kat sini, hehe... Okey, ni ada dua respi yang agak senang untuk di wat.... Sudi2 kan la untuk mencuba... Daaaa....

CANTONESE FRIED KUEYTEOW
RESEPI ASAL : Kak Lyzza Rahman

Untuk K/teow :
Buh dua sudu besar minyak masak dalam kuali, masukkan k/teow yang telah dileraikan, tuangkan kicap manis (agak2 yer) jgn sampai terlalu banyak.. Pastu, gaul2 kan jgn terlalu lama sangat cukup sekadar ia lembut

Untuk Kuah :
1. Tumiskan 3 biji bawang putih - diketuk
2. Da garing masukkan air untuk kuah, masukkan ayam.
3. Bila dah mendidih, masukkan 1 sudu besa sos ikan, 1 sudu besar seosoning maggi, 1 sudu besar kicap soya cair, 3 sudu besar sos tiram, serbuk secukup rasa/aji, garam sket.
4. Buh air tepung jagung (jgn pekat sangat)
5. Buh sayo sawi, kubis panjang, lobak, cili padi ketuk 4-5 biji, udang, sotong.
6. Dalam mangkuk lain, pukul telo & tuang dalam kuah.
7. Buh daun sup hiris, buh lada hitam yang telah ditumbuk.
8. Last sekali, angkat & boleh la di makan dengan cili kicap (cili padi + kicap manis) jika suka.

** Bahan2 ni kalo nak masak untuk sepinggan ker untuk 2,3 org makan ker, agak2 jer ok... **

Puteri Mandi

PUTERI MANDI
RESEPI ASAL : MIL (Pasir Mas, Kelantan)

Tepung pulut
Pewarna hijau
Air untuk menguli
Kelapa - untuk sira
Gula merah/Sirap
Air sket

* kalo guna gula biasa, letak sirap

CARA :
1. Mula2 uli tepung pulut dengan air bulat2 kecil.
2. Pastu, masakkan ia dalam air sehingga ia timbul.
3. Asingkan, (buat sampai habis)
4. Masukkan air dalam periuk,masukkan gula kacau.
5. Pastu, kelapa parut kacau lagi.
6. Masukkan sirap sket, kemudian masukkan kueh yang da masak tadi.
7. Kacau sampai sebati.