Tuesday, February 19, 2013

Cucur Jagung

Pagi tadi Soda bersarapan 'cekodok' jagung. Tapi untuk asben, Soda watkan mi goreng supaya dia kenyang sikit, maklumla dia kalo tengah hari tak makan nasi, jadi kena la makan makanan berat pada sebelah pagi. Ok, kat mana Soda dapat cucur versi ni? Dulu2 masa Soda sekolah rendah, ada seorang makcik ni kawan baik mak, dia orang Indonesia tinggal depan umah kami jer, dia selalu mintak mak ajar masak2 cara orang Malaysia, macam nasi ayam ke, nasi lemak ke.. Jadi, dia pun ada ajar mak gak masakan dari sana, kira macam tukar2 ilmu memasak la ni.. Cucur ni sedap bagi Soda, sebab da pernah makan versi yang ada kelapa tu kan, agak manis, bila makan yang ni, terus Soda suka... Hehe...



CUCUR JAGUNG ( Pedas)
RESEPI ASAL : Makcik Yah Indonesia (kawan mak)

6 tongkol jagung - hiris & tumbuk jangan sampai hancur
3 bij bawang kecil - hiris
1 bungkus mi segera - celur, toskan ( serbuk kari tak mau )
8 biji cili api - tumbuk hancur
1 cawan tepung gandum / letak sikit2 takot keras lak nati
1 biji telur
Gula sket ( kalo jagung tu tak berapa manis, tambah beberapa sudu gula )
Daun ucai - hiris lebih kurang 1 inci
Air sket ( agak2 je, macam wat cucur ikan bilis tu )
Garam secukup rasa

CARA :
1. Masukkan jagung yang telah ditumbuk dalam bekas/besen.
2. Masukkan bawang merah, telur, cili api, maggie, kucai, garam secukup rasa.
3. Kacau rata sambil tu masukkan tepung demi sedikit serta air, kacau lagi & bila adunan nampak macam melekit, sebab kalo tak cukup tepung nati masa goreng ia beterabur.... hehe
4. Bila rasa seme dah okey (garam), bolehla di goreng hingga kekuningan...
5. Boleh di makan begitu saja atau cicah dengan cili sos, tak de hal punya...

SELAMAT MENCUBA.... 

~ Makan 'cekodok' ni time panas2.. Ermmm... Sedap.. ~