DAGING MASAK LEMAK CILI API
RESEPI ASAL : My Mum
1/2 kilo daging
3 biji kentang yg kecil -
belah 2
4 biji bawang merah -
hiris
1 inci halia -
hiris
3 batang serai -
diketuk
20 biji cili api -
tumbuk
1 inci kunyit hidup -
tumbuk
1 biji kelapa -
ambil santannya
CARA :
1. Pertama sekali, cuci bersih daging & rebus hingga lembut dalam periuk.
2. Bila daging dah lembut, dalam periuk yang sama, masukkan bawang & halia yang dihiris.
3. Kemudian, masukkan santan.
4. Masukkan bahan yang ditumbuk seperti cili api & kunyit hidup. Masukkan pula serai & kentang. Gaul rata.
5. Pastu, masakkan gulai hingga gelegak. Masukkan garam secukup rasa. Bila kentang dah empuk, matikan api. Siap untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment