DAGING GORENG KARI
Sumber : Rancangan 1001 Rasa Babas
1/2 kg daging di potong nipis
2 sudu besar serbuk lada hitam
4 sudu besar rempah kari
3 biji bawang putih - tumbuk
1 biji bawang besar - hiris bulat
1/2 inci halia - hiris
3 kuntum bunga cengkih
3 kuntum bunga lawang
2 sudu besar tomato sos
1 sudu kecil jintan manis - tumbuk
2 pokok daun bawang - hiris dalam 2 inci pjg
Sedikit garam
CARA :
1. Perapkan daging dengan serbuk lada hitam, rempah kari & garam.
2. Pastu, gorengkan daging hingga masak, angkat.
3. Tumiskan bawang putih, bawang besar, bunga cengkih, bunga lawang & halia.
4. Bila dah naik bau, bawang layu, masukkan daging tadi & juga soso tomato.
5. Masukkan pula sedikit garam.
6. Masukkan daun bawang, balik2 kan kejap, baru angkat.
Adoiii sedapnye nampak daging goreng kari die tuh.. kite nak makan thari kat sini jer lah... huhuhu
ReplyDeleteblogresepi : HEHE... meh ler singgah sini makan.. no problem.. tambah2 lagi nasik.. hehe
ReplyDelete