Biasanya ikan percik wane putih kan kuah dia, tapi kitaorang suka pedas sket, so tambah cili kering sket.. Ni menu kegemaran adik Soda..
IKAN PERCIK
RESEPI ASAL : Mak Cik Zah Kelantan
2 ekor ikan kembung besar - dibakar/digoreng
2 cawan santan pekat
1 senduk cili kering blender
1 keping asam keping
2 batang serai - diketuk
Garam & gula secukup rasa
BAHAN TUMBUK :
1/2 inci halia
2 biji bawang putih
4 biji bawang merah
CARA :
1. Masukkan santan dalam periuk, pastu masukkan semua bahan tadi & kacau sampai pekat.
2. Perasakan kuah, pastu letakkan ikan dalam pinggan.
3. Siramkan kuah ke atas ikan.. Suda.. Hehe
huih...
ReplyDeleteikan percik bes ni...kena pulak ramadan nnti...bukak puasa dgn ikan percik...favret niii..
HYDRAXY : erm.. hehe.. kalo ayam percik pon sedap kan..
ReplyDelete