RESEPI ASAL : Chef Nazri
1/2 kg mee kuning
2 senduk gulai cili kering blender
3 ketul ayam - potong kecil
4 sudu sos tomato
4 sudu sos tiram
1 mangkuk sederhana udang - buang kulit
1 mangkuk sederhana sotong
2 keping fish cake - hiris nipis
2 buku keledek sederhana besar - direbus & dilecek
1 batang lobak merah - potong bulat
1/2 cawan kacang tanah - blend
4 biji telur
4 sudu besar udang kering - tumbuk
Sedikit bancuhan tepung jagung
Air rebusan kulit udang
Bahan Tumbuk/Blend :
5 biji bawang merah
4 biji bawang putih
1 inci belacan
Bahan Tabur :
Bawang goreng
Daun sup & daun bawang
Cili merah
Sawi di celur
Limau kasturi
CARA :
1. Tumis bahan yang di tumbuk.
2. Bila wangi, masukkan cili blender. Bila cili dah garing, masukkan ayam.
3. Biar air ayam kecut. Masukkan sos tomato & juga sos tiram.
4. Masukkan udang & juga sotong, bila udang & sotong masak, masukkan air rebusan kulit udang. (Kuah tu agak2 la, dalam 1/2 periuk sedang)
5. Masukkan pula fishcake.
6. Masukkan pula keledek yang telah dilecek, lobak, kacang tanah,gula & garam secukup rasa.
7. Bila kuah mendidih, masukkan telur sebiji demi sebiji & udang kering.
8. Masukkan pula air tepung jagung untuk memekatkan kuah.
* 1) Kalo nak kuah merah, tak perlu letak kacang tanah..
2)Kuah biar ada rasa manis sedikit, tapi jgn la manis sangat...
Assalammualaikum, akk minta izin copy paste resipi ni ke blog akk ye. Tq.
ReplyDeletew'salam... okek kak, boley jer... silakan.... tima kaseh sudi singgah sini yer...
ReplyDelete