GULAI LEMAK UDANG TEMPOYAK
RESEPI ASAL : My Mum
1/2 kg udang besar
15 biji cili padi - tumbuk
2 sudu besar tempoyak
1/2 biji kelapa - ambil dua kali ramas je santannya
1/2 inci kunyit hidup - tumbuk
Sedikit daun kesum
CARA :
1. Tumbuk kunyit hidup hingga hancur, kemudian masukkan pula cili api, tumbuk lagi sampai hancur.
2. Masukkan santan dalam periuk, masukkan cili api yang ditumbuk, masuk daun kesum, tempoyak & udang.
3. Masakkan hingga mendidih, sambil tu masukkan garam, kacau jugak nati takut berkepala santannya.
4. Bila rasa dah ok, matikan api.
Aduhhhh!!! rasa nak geget je skrin komputer neh. geramnye tengok masak lemak tempoyak udang tuh!!!
ReplyDeleteIJAN : kekeke.. wei sabo wei, jangan geget dia, dia tak besalah... hehe...
ReplyDeletesiip..
ReplyDelete