Monday, March 9, 2009
Daging Goreng
DAGING GORENG
RESEPI ASAL : Mak Abg. Epol
1/4 kilo daging segar - hiris & rebus hingga lembut
2 biji cili hijau / cili merah / dua-dua sekali - hiris
10 biji cili padi - hiris
1/2 biji bawang besar - hiris
2 biji bawang putih - hiris
1 inci halia - hiris
Garam & perasa secukup rasa
Sedikit serbuk kunyit
CARA :
1. Setelah air rebusan daging mulai kering, toskan daging kemudian gaul garam kunyit.
2. Pastu, panaskan minyak dalam kuali. Gorengkan daging, masukkan halia, bawang besar, kemudian bawang putih.
3. Setelah beberapa minit, masukkan pula cili hijau & cili padi. Gaul semua bahan yang ditumis hingga sebati.
4. Setelah bawang layu boleh la matikan api & dihidang.
* Cik Soda mmg suka kalau bawang besar tu layu, rasanya manis. Tapi kalau korang tak suka, bawang besar tak perlu la di tumis lama hingga layu...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment