Ermm.. Lemidin ni masakan Sarawak. Hari tu, masa maksdara datang, dia tingin nak rasa sayur ni cemana rasanya. Pas makan, dia kata sedap. Macam rasa pucuk paku, tapi rangup.. Yang Cik Soda masak ni, takder udang kering, terlupa nak beli masa gi pasa.. Tapi, kat respi ada tulis tau..
LEMIDIN GORENG BELACAN
1 ikat sayur lemidin
1 inci belacan - tumbuk
15 biji cili padi - tumbuk
2 biji bwg merah - tumbuk tapi jgn hancur
1 biji bwg putih - tumbuk tapi jgn hancur
Beberapa ekor udang kering - yg besar (kat pasa seblah sini ada, kat semenanjung taktau la ada ke tak..)
Garam secukup rasa
CARA :
1. Masukkan cili padi ke dalam lesung beserta garam. Tumbuk cili padi hingga hancur. Masukkan belacan & tumbuk. Kemudian, masukkan bwg putih, bwg merah. Tumbuk jugak, tapi jangan sampai hancur. Setakat pecah-pecah jek.
2. Panaskan minyak, tumiskan bahan yang di tumbuk tadi. Bila cili dah masak/garing (bukan hangus tau), masukkan pula udang kering. Kacau rata.
3. Pastu, masukkan sayur lemidin, kacau hingga rata. Rasakan garamnya.
4. Jangan kacau lama sangat, nanti sayur tu layu. Pastu bolehla matikan api.
* Tak perlu letak air...
No comments:
Post a Comment