Haluu.. Pagi tadik bekpes megi gureng jek. Asalnya dari my kezen, tapi dia ajar masa tuh secara basic jek, pastu guna maggie sup. Dia nyer sayur guna daun sup la.. Tapi, Cik Soda slalu wat yg megi kari. Pastu, sendri tambah2 perasa seme. So, kalo nak tau cemana rasa dia, sila la terai.. Hehe..MAGGIE GORENG
RESEPI ASAL : Abg. Ngah (My Kezen)
1 paket maggie kari
1 paket perencah maggie kari - tak perlu habiskan seme, tinggalkan sket jek
1 mangkuk kecil sayur campur - rebus dulu supaya dia lembut
1 mangkuk sayur kubis - hiris
1/2 biji bawang besa - hiris
1 biji bawang putih - diketuk
1 biji telur
1 senduk gulai cili kering blender - sukatan cili ikut c/rasa sendiri
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap Cap Kipas/Adabi - apa2 kicap pun boleh, hehe
1 sudu besar sos ikan
1 sudu kecil serbuk pati ayam Knorr
1/2 gelas air masak - kalo maggie tadi tak direbus, lebihkan airnya
* Isi ayam, sotong/udang kalo nak letak boleh.. lagi sedap
CARA :
1. Mula2, rebus dulu maggie, (kalo malas, tak yah.. hehe) jgn terlalu lama nati lembik lak, pastu toskan.
2. Seterusnya, tumiskan bawang besar dengan sedikit minyak (agak2 jek la), pastu masukkan bawang putih.
3. Bila dah wangi, masukkan cili kering. Tumis sampai minyak naik. Pastu, kalo korang nak masuk isi ayam/sotong/udang, masuk time ni.
4. Masukkan telur, kacau sekali-sekala. Bila telur hampir masak, masukkan sayur kubis & sayur campur. Kacau rata.
5. Kemudian masukkan air, perencah kari maggie, sos tiram, kicap, sos ikan & serbuk pati ayam. Masukkan maggie.
6. Kacau supaya semuanya sebati. Tak perlu letak garam, sebab sos ikan, sos tiram & perencah kari tadi dah masin.
7. Jika korang suka mi tu basah2 sket, boleh la matikan api. Kalo suka kering, biar beberapa minit dulu. Ok, angkat & sedia untuk dimakan...
No comments:
Post a Comment