Wednesday, November 4, 2009
Puding Buah-Buahan
PUDING BUAH-BUAHAN
RESEPI ASAL : Mak Cik Jana
Bahan Untuk Puding :
1 1/4 cawan tepung beras
1 cawan gula
3 cawan santan dari 1 biji kelapa
1 cawan air daun pandan (blend kasar)
- perah & tapiskan
38gm agar2 kering (bertali) dicampur dgn 5 1/2 cawan air
sedikit garam
CARA :
1. Larutkan agar2 dengan air sehingga hancur.
2. Satukan tepung beras, gula, santan, air daun pandan & garam.
3. Masukkan adunan tepung ke dalam agar2.
4. Kacau dengan api sederhana besar, bila kuah nampak berkilat, tutup api.
5. Tuang dalam loyang kemudian sejukkan.
Bahan Untuk Kuah :
1 tin buah-buahan utk hiasan
1 tin susu cair Ideal
2 biji kuning telur
2 sudu makan tepung kastard
1 1/2 cawan gula
CARA :
1. Buh seme bahan dalam periuk kecuali buah-buahan.
2. Kacau kuah atas api perlahan, bila separuh mendidih masukkan esen vanilla.
3. Sejukkan kuah dalam peti sejuk.
Cara Hidang :
1. Potong kuih ikut suka.
2. Masukkan dalam bekas puding.
3. Masuk pula buah-buahan campuran kemudian tuangkan kuahnya...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment