AIR ASAM TIMUN
RESEPI ASAL : Arwah Nenek
2 biji timun - buang bahagian pangkal & hujungnya
10 biji cili api - hiris
2 biji bawang merah - hiris
4 sudu besar tempoyak - kalau boleh guna tempoyak yg baru
Sedikit air masak
Sedikit garam
CARA :
1. Selepas timun dicuci bersih, jangan kupas kulitnya. Ambil pisau racik2 secara menegak kemudian melintang di atas permukaan timun. Seperti ini :
2. Kemudian, hiris supaya mendapat bentuk dadu. Buat proses yang sama hingga habis timunnya.
3. Masukkan ke dalam mangkuk. Masukkan cili padi, bawang merah, tempoyak, air serta garam secukup rasa.
4. Gaul hingga sebati.
5. Masukkan ke dalam peti sejuk. Bila nak makan baru keluarkan kerana ia enak dimakan secara sejuk.
No comments:
Post a Comment