Tuesday, March 24, 2009

Kacang Botor Goreng Belacan

Tatau la yang mana sebenarnya yg betul. Kacang botor ke, botol ke.. Tapi ada jugak orang pangey kacang belimbing. Tapi, walo apapun panggilannya, kacang ni memang sedap. Makan wat ulam ngan sambal belacan pon sodappp...!!!

KACANG BOTOR GORENG BELACAN
RESEPI ASAL : My Mum

1 ikat kacang botor - hiris serong
1/2 inci belacan
15 biji cili padi - ditumbuk lumat dgn sedikit garam
2 biji bawang merah
1 biji bawang putih
Sedikit ikan bilis
Sedikit air
Garam secukup rasa

CARA :
1. Selepas cili padi ditumbuk, masukkan belacan kemudian tumbuk. Masukkan bawang merah, tumbuk. Masukkan ikan bilis, tumbuk tapi jangan sampai lumat. Masukkan pula bawang putih, tumbuk sekadar pecah2 jer.
2. Panaskan minyak, tumiskan bahan yang ditumbuk tadi hingga naik bau.
3. Pastu, masukkan kacang botor, kacau.
4. Masukkan sedikit air, garam secukup rasa, kacau hingga rata.
5. Jangan masak lama sangat yer, nati dia tak rangup. (Tapi ikut suka la, kot ada yang suka kacang dia lembut, ada yg suka rangup.. Hehe.. Terpulang pada selera memasing.)
6. Kemudian, bolehla matikan api & dihidangkan.

2 comments:

guapunyahal said...

waaah... dulu mak gua suka tanam kacang botol ni sendiri.. pastu masak makan.. huhu

Anonymous said...

hehe.. dulu masa kat raub, mak sy pon ada tanam jugak..