LAWAR TERUNG
RESEPI ASAL : My Mum
2 biji terung
1/2 biji bawang besar/bawang merah - hiris
3 sudu besar kerisik
1 cawan santan pekat
1 sudu besar lada hitam
Sedikit ikan bilis - ditumbuk tapi jgn sampai lumat
Garam secukup rasa
CARA :
1. Mula2, selepas terung dicuci bersih, keringkan sekejap. Kemudian bakar terung atas api sehingga menjadi seperti gambar di bawah ni :
2. Pastu, kupas kulitnya & hiris terung kepada 4 bahagian. (bergantung kepada saiz yer)
3. Masukkan di dalam bekas/mangkuk.
4. Masukkan pula santan, ikan bilis, bawang, lada hitam, kerisik serta garam secukup rasa.
5. Gaulkan secara perlahan-lahan supaya tidak merosakkan isi terung tadi.
6. Setelah itu, bolehlah di simpan di dalam fridge untuk seketika/boleh dimakan terus.
No comments:
Post a Comment