RESEPI ASAL : My Mum
1 paket pudak jagung
15 biji cili api kecik - kalo x nak pedas kurangkan cili
1/2 inci kunyit hidup
1 senduk gulai tempoyak
Sedikit ikan bilis
Sedikit daun kesum
Air secukupnya untuk wat kuah
CARA :
1. Tumbuk cili api dengan kunyit hidup hingga lumat, masukkan garam sket jer.
2. Masukkan bahan yang di tumbuk dalam periuk.
3. Masukkan daun kesum, ikan bilis, tempoyak, pudak jagung & juga air secukupnya untuk kuah.
4. Jerang atas api, masakkan hingga mendidih. Masukkan garam, bila rasa dah ok, matikan api.
2 comments:
Mak oi...sampai 15biji cili api?????? ! senduk tempoyak!!! betul ke niiii??? pedas gilerrr..
Betul r.. manis2.. x bez.. hehe.. kalo arwah moyang punya gulai tempoyak.. kalo x nanges makan gulai dia x sah la.. hehe
Post a Comment