RESEPI ASAL : My Mum
1 tin sardin yang besar cap Ayam Brand
1/2 inci kunyit hidup
25 biji cili api
1 senduk gulai tempoyak
Daun kesum
Timun ladang / terung kampung
Garam & sedikit gula
Air secukupnya untuk kuah - jgn terlalu cair
CARA :
1. Tumbuk kunyit sampai hancur, kemudian tumbuk cili sampai hancur.
2. Masukkan kuah sardin dalam periuk, pastu, masukkan cili yg telah di tumbuk, tempoyak & daun kesum, serta air umtuk kuah. Kacau.
3. Pastu, jerang sampai mendidih, masukkan garam & gula, masukkan isi ikan sardin, biarkan dalam 2, 3 minit kemudian, matikan api.
4 comments:
nyumi..cm sedap je..tak penah lagi makan tempoyak nie..sedap tak?
EIZA : masak sardin ni, kalo pedas.. mmg pedas.. hehe.. tempoyak?? huiii.. sedap, hehe.. kalo nak try, makan yg sambal tempoyak dulu, pastu baru up sket, makan gulai lak... hehe...
best3 sgt best
Anonymous : terima kaseyyy... hehe
Post a Comment