Saturday, December 26, 2009

Ketam Berempah

KETAM BEREMPAH
RESEPI ASAL : Amek dari buku masak mak..


6 ekor ketam - belah dua
1/2 cawan santan pekat
1 sudu besar rempah kari ikan
2 batang serai - di ketuk
1 sudu kecik halba
1/2 kiub pati ayam Knorr
1/2 sudu besar kerisik

Bahan Tumbuk :
4 biji bawang merah
3 biji bawang putih
1/2 inci halia

CARA :
1. Gaulkan ketam dengan sedikit garam serta kunyit serbuk, kemudian goreng hingga masak.
2. Dalam kuali lain, tumiskan bahan yang di tumbuk hingga wangi.
3. Masukkan pula santan pekat tadi, kacau.
4. Masukkan halba, kiub ayam & garam secukup rasa.
5. Bila kuah sedikit pekat, masukkan kerisik, biarkan seketika supaya kuah naik minyak.
6. Bila dah timbul minyak, baru masukkan ketam tadi, gaul rata2 yer kemudian boleh la di hidang.

No comments: