GULAI LEMAK UDANG TEMPOYAK
RESEPI ASAL : My Mum
1/2 kg udang besar
15 biji cili padi - tumbuk
2 sudu besar tempoyak
1/2 biji kelapa - ambil dua kali ramas je santannya
1/2 inci kunyit hidup - tumbuk
Sedikit daun kesum
CARA :
1. Tumbuk kunyit hidup hingga hancur, kemudian masukkan pula cili api, tumbuk lagi sampai hancur.
2. Masukkan santan dalam periuk, masukkan cili api yang ditumbuk, masuk daun kesum, tempoyak & udang.
3. Masakkan hingga mendidih, sambil tu masukkan garam, kacau jugak nati takut berkepala santannya.
4. Bila rasa dah ok, matikan api.
3 comments:
Aduhhhh!!! rasa nak geget je skrin komputer neh. geramnye tengok masak lemak tempoyak udang tuh!!!
IJAN : kekeke.. wei sabo wei, jangan geget dia, dia tak besalah... hehe...
siip..
Post a Comment