SUP AYAM
RESEPI ASAL : My Mum
Ayam kecik dalam 1/2 ekor
Air secukupnya untuk kuah
Garam secukup rasa
Bahan A :
1 inci halia tua - hiris
2 bungkus sup bunjut Adabi
1 keping kayu manis
5 biji buah pelaga
10 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
1/2 paket rempah sup Adabi
1 buku kiub ayam Knorr
1 sudu kecil jintan manis - tumbuk
10 biji cili api - hiris
Bebola ketam/terpulang pada citarasa masing2 nak buh apa lam dia..
* kalo nak buh kentang pun boleh....
Bahan B :
5 biji bawang kecik - utk wat bawang goreng
Daun sup & daun bawang
CARA :
1. Masukkan ayam yang dah di potong-potong kecil dalam periuk bersama air yang secukupnya untuk kuah, jerang kan atas api.
2. Masukkan pula kesemua Bahan A, rebus lama sket supaya ayam betul2 masak, sambil tu masukkan juga garam secukup rasa.
3. Bila nak hidang, taburkan daun sup, daun bawang serta bawang goreng.
No comments:
Post a Comment