Salam kengkawan, lama Soda menghilang erk.. Hehe... Nak wat cemana, senanya laptop rosak, tu la pasal, hari tuh dah anta repair, dah ok.. Punya la save gambo masakan, alih2 tak semapt nak simpan dalam pdrive.. Rosak wat kali kedua.. Adoiii... Ini jer la, respi terbaru dari Soda yang sempat Soda kongsikan utk kengkawan seme.. Samat mencuba, daaaa...... :)
RENDANG TOK
SUMBER : Buku Masak Mak
500 gm daging - dipotong dlm 2 inci
10 sudu besar kerisik
1 biji kelapa - ambil santan pekatnya
2 inci kulit kayu manis
8 biji buah pelaga
5 biji bunga cengkih
5 biji bunga lawang
Garam secukup rasa
BAHAN HIRIS :
2 helai daun kunyit
10 biji bawang merah - kecil2
5 biji bawang putih
1 1/2 inci halia
BAHAN KISAR :
1 1/2 inci kunyit hidup
10 biji bawang merah - kecil2
6 biji bawang putih
1 1/2 inci halia
1 1/2 inci lengkuas
5 batang serai
1 sudu biji rempah ketumbar
150 gm cili kering
1/2 sudu besar jintan manis
1/2 sudu besar jintan putih
1/2 sudu kecil lada hitam - tumbuk
CARA :
1. Gaul daging dengan bahan yang sudah di kisar.
2. Biarkan seketika, paling elok semalaman.
3. Masukkan ke dalam kuali atau periuk & masak hingga daging lembut.
4. Masukkan bahan2 yang di hiris & biar hingga mendidih.
5. Pastu, masukkan kerisik, santan, gula merah & garam secukup rasa.
6. Kacau rendang hingga sebati & angkat selepas kuah agak kering.
RENDANG TOK
SUMBER : Buku Masak Mak
500 gm daging - dipotong dlm 2 inci
10 sudu besar kerisik
1 biji kelapa - ambil santan pekatnya
2 inci kulit kayu manis
8 biji buah pelaga
5 biji bunga cengkih
5 biji bunga lawang
Garam secukup rasa
BAHAN HIRIS :
2 helai daun kunyit
10 biji bawang merah - kecil2
5 biji bawang putih
1 1/2 inci halia
BAHAN KISAR :
1 1/2 inci kunyit hidup
10 biji bawang merah - kecil2
6 biji bawang putih
1 1/2 inci halia
1 1/2 inci lengkuas
5 batang serai
1 sudu biji rempah ketumbar
150 gm cili kering
1/2 sudu besar jintan manis
1/2 sudu besar jintan putih
1/2 sudu kecil lada hitam - tumbuk
CARA :
1. Gaul daging dengan bahan yang sudah di kisar.
2. Biarkan seketika, paling elok semalaman.
3. Masukkan ke dalam kuali atau periuk & masak hingga daging lembut.
4. Masukkan bahan2 yang di hiris & biar hingga mendidih.
5. Pastu, masukkan kerisik, santan, gula merah & garam secukup rasa.
6. Kacau rendang hingga sebati & angkat selepas kuah agak kering.
4 comments:
salam. ngapa letak gambo2 lauk pauk ni? auntie jd lapo ler.
ANTI JAY : w'salam.. hehe... ada lagi bbrapa lauk belum di upload ni.. hehe.... tunggu maser jer, hehe....
nampak cam lazat...
http://everybodylovescery.blogspot.com/
tq cery.. hehe
Post a Comment