Sunday, February 21, 2010

Sambal Kerang

SAMBAL KERANG
SUMBER : My Mum

1 1/2 kg kerang - di rebus & di ambil isinya
50 sen daun kucai
2 1/2 senduk cili kisar - blend dgn sedikit belacan

BAHAN TUMBUK :
8 biji bawang merah
4 ulas bawang putih

1/2 biji bawang besar - hiris
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar gula apong/ gula pasir biasa secukup rasa (tapi jgn byk sgt tau)
Garam secukup rasa

CARA :
1. Panaskan minyak, tumis bahan yang di tumbuk, bila wangi masukkan cili kisar.
2. Bila dah naik minyak, masukkan sos tomato, kacau.
3. Bila dah garing, masukkan kerang, gula serta garam, kacau hingga kerang masak.
4. Akhir sekali masukkan daun kucai, bawang besar, kacau sekejap & sedia di hidang.

No comments: