SUMBER : My Mum
~ Untuk Nasi ~
2 pot beras - cuci bersih
Air sukatan macam biasa
2 batang serai - ketuk
2 helai daun limau purut
Sedikit pewarna biru
~ Sambal Kelapa ~
3 Ekor ikan kembong - rebus hingga masak & ambil isinya aje
3 biji bawang merah
2 cawan kelapa di sangai kekuningan
CARA :
1. Tumbuk isi ikan, tumbuk bawang, buh garam & gula secukup rasa.
2. Kendian, gaulkan bersama kelapa yang telah di sangai tadi.
~ Sambal Cuka ~
3 biji cili merah
10 biji cili api
Garam, gula & cuka
CARA :
1. Tumbukkan cili api bersama garam & gula.
2. Kendian, masukkan cuka.
~ Sambal Budu ~
1/2 botol kecil budu
1 keping asam gelugor
3 biji bawang merah - hiris
2 batang serai - ketuk
3 sudu besar cili kering blender
1/2 sudu kecil santan pekat
CARA :
1. Tumis bawang dengan sedikit minyak.
2. Masukkan cili blender, masukkan budu.
3. Masukkan pula santan, serai & didihkan kendian tutup api.
~ Ulam ~
Daun kesum - di racik halus
Bunag kantan
Taugeh mentah
Kacang panjang mentah
Daun selom
Timun
~ Ikan Goreng ~
Ikan kembung
Tepung beras
Serbuk kunyit
Garam
CARA :
1. Bancuh tepung dengan bahan di atas pastu celop ikan seekor2.
2. Kendian, goreng hingga garing.
~ Selain Itu ~
Keropok goreng
Telo masin
No comments:
Post a Comment