SUMBER : Diri Sendiri
1 mangkuk udang - nak banyak, lebihkan
2cm halia - hiris
2 biji bawang merah - hiris
2 biji bawang putih - hiris
1 biji kelapa - ambil santan pekat sahaja
1 batang serai - ketuk
1 asam keping
1 tangkai daun kari
Cili kering blender - ikut suka nak pedas/tak
Serbuk kari udang
Garam secukup rasa
CARA :
1. Tumiskan, bahan yang dhiris, daun kari, serai hingga naik bau.
2. Pastu, matikan api, masukkan serbuk kari, masukkan cili kering & buka api semula.
3. Bila dah pecah minyak, masukkan santan, asam keping, garam secukup rasa.
4. Bila kuah gelegak, masukkan udang.
5. Perlahan kan api supaya minyak terbit, bila rasa seme dah ok, udang pun da bertukar warna, matikan api.
No comments:
Post a Comment