SUMBER : Kitab Respi Soda
~ Untuk Pulut ~2 cawan beras pulut
2 cawan air
1. Masak macam masak nasi & api jangan besar
2. Bila air dah hampir kering, gaul2 kan jap.
~ Untuk Kuah ~
Gula pasir - ikut manis
Garam sket
2 cawan air
1. Masak macam masak nasi & api jangan besar
2. Bila air dah hampir kering, gaul2 kan jap.
~ Untuk Kuah ~
Beberapa ulas durian
1 biji kelapa parut - ambil santannya
2 helai daun pandan- simpulkan
Air sket
Gula melaka - ikut manis1 biji kelapa parut - ambil santannya
2 helai daun pandan- simpulkan
Air sket
Gula pasir - ikut manis
Garam sket
CARA :1.Leraikan sket buah durian dengan garfu, masukkan dalam periuk.
2.Masukkan air, santan, daun pandan, gula melaka, gula pasir, garam sket ke dalam periuk.
3. Kacau atas api yg perlahan sampai mendidih, bila rasa seme da ok, kuah pun jadi pekat bolehla matikan api.
2.Masukkan air, santan, daun pandan, gula melaka, gula pasir, garam sket ke dalam periuk.
3. Kacau atas api yg perlahan sampai mendidih, bila rasa seme da ok, kuah pun jadi pekat bolehla matikan api.
No comments:
Post a Comment