SUMBER : Diri Sendiri
1 Mangkuk kecik ayam - potong kecik
4 biji telo - ni terpulang nak banyak mana, coz ni tuk bungkus
1 mangkuk kecik sayo campur
1/2 cawan air rebusan/air stok/air biasa
Sket air bancuhan tepung jagung
4-5 sudu besa cili kering blender- ni terpulang nak sket ke atau nak lebih
Bahan Sos :
2 sudu besa sos tiram
2 sudu besa sos tomato
1 sudu besa sos cili
1 sudu besa kicap pekat
1 sudu besa sos ikan
* Campurkan dalam 1 mangkuk
Bahan Tumbuk :
3 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1 cm halia
CARA :
1. Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk hungga naik bau, masukkan cili kering blender.
2. Bila da naik minyak, masukkan ayam.
3. Bila ayam da masak, masukkan bahan sos. Kacau sebati.
4. Masukkan air, sayo campur.
5. Untuk pekatkan kuah, masukkan air bancuhan tepung jagung.
6. Kendian, masukkan pula garam sket, gula secukup rasa.
7. Bila kuah dah pekat, matikan api.
8. Wat telo dadar, pastu masukkan inti di tengah, lipat & boleh la di hidang.
2 comments:
Assalam...Nampak catik jer, bungkus telur tu....
W'salam Che'iza... Hehe.. tima kaseh, guna piring leper senang lipat...
Post a Comment