MI SUP SIMPLE GILER
RESEPI ASAL : My Mum & Mak Long
1 bungkus mee kuning - di celur
3 biji bawang putih - tumbuk
1 mangkuk ayam - yang da di potong kecik
2 ketul kiub ayam Knorr
1 paket fish ball & fish cake
1 paket tauhu kosong ( ala yg wat mi kari tu.. lupa siot nama dia)
Lada sulah secukupnya - cap aji-shio
Sayo sawi, daun sup, daun bawang, bawang goreng, tauhu yang telah di goreng & dhiris, garam secukup rasa
CARA :
1. Tumiskan bawang putih hingga naik bau, pastu masukkan ayam (api jangan kuat yer, nati hangus)
2. Bila isi ayam nampak dah kecut, masukkan air untuk kuah.
3. Buh kiub ayam, bila dah gelegak sket, masukkan fish ball, fish cake, lada sulah & garam.
4. Pastu masukkan sayo sawi (kalo tak nak masuk time ni, juz celur je tabur dgn bahan tabur yg len masa nak makan nati)
5. Pastu, sesuaikan la rasa kuah ni, kalo rasa dah ok, matikan api, kalo ada yang kurang tambah garam lagi or lada sulah or perasa ayam tu... )
6. Bila dah buh mi & kuah, taburkan daun bawang, daun sup, bawang goreng, tauhu goreng & sambal kicap.
~Sambal Kicap~
Tumbuk bawang putih 1 biji, cili padi beberapa biji (nak pedas, buh banyak), bila dah hanco, buh gula & tumbuk lagi, masukkan kicap, air limau nipis & garam. Gaul2 kan, kalo rasa dah ok, sedia untuk di makan....
No comments:
Post a Comment