RESEPI ASAL : MIL (Pasir Mas, Kelantan)
Tepung pulut
Pewarna hijau
Air untuk menguli
Kelapa - untuk sira
Gula merah/Sirap
Air sket
* kalo guna gula biasa, letak sirap
CARA :
1. Mula2 uli tepung pulut dengan air bulat2 kecil.
2. Pastu, masakkan ia dalam air sehingga ia timbul.
3. Asingkan, (buat sampai habis)
4. Masukkan air dalam periuk,masukkan gula kacau.
5. Pastu, kelapa parut kacau lagi.
6. Masukkan sirap sket, kemudian masukkan kueh yang da masak tadi.
7. Kacau sampai sebati.
Tepung pulut
Pewarna hijau
Air untuk menguli
Kelapa - untuk sira
Gula merah/Sirap
Air sket
* kalo guna gula biasa, letak sirap
CARA :
1. Mula2 uli tepung pulut dengan air bulat2 kecil.
2. Pastu, masakkan ia dalam air sehingga ia timbul.
3. Asingkan, (buat sampai habis)
4. Masukkan air dalam periuk,masukkan gula kacau.
5. Pastu, kelapa parut kacau lagi.
6. Masukkan sirap sket, kemudian masukkan kueh yang da masak tadi.
7. Kacau sampai sebati.
No comments:
Post a Comment