Saturday, August 6, 2011

Sup Ayam


SUP AYAM

SUMBER : Diri Sendiri

1/2 ekor ayam
Serbuk kunyit sket
3 biji kentang - belah 4 / 6 (terpulang)
1 kiub ayam Knorr
2 sudu besar rempah sup - tumis dengan sket je minyak
Daun sup, daun bawang
Bawang goreng - guna bawang merah
Sedikit serbuk lada sulah - sy guna aji-shio
Cili api hiris sket
Air secukupnya untuk kuah

BAHAN TUMBUK :
1 biji bawang besa - kalo bawang tu besar sgt, 1/2 cukup la
2 inci halia
4 biji bawang putih
1 sudu kecil jintan manis biji
1 sudu lada hitam biji - ikut suka nak pedas/tak

BAHAN ALAT TUMIS :
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih

CARA :
1. Mula2, tumis bahan alat tumis serta bahan tumbuk seperti bawang besa, bawang putih & halia. Bila dah wangi, masuk ayam serta serbuk kunyit, gaul2 kan bagi rata.
2. Bila ayam dah kering airnya, masukkan air untuk kuah.
3. Masukkan kentang serta kiub ayam.
4. Bila dah mendidih lama, masukkan jintan manis yang di tumbuk, lada hitam tumbuk serta lada sulah, masukkan garam.
5. Bila dah cukup rasa, masukkan bawang goreng (mesti guna yg ori, kalo x, rasa dia kurenggg nati ) hehe... masukkan juga daun sup hiris yang di hiris kasar, rempah sup yang di tumis sket dengan minyak tadi ke dalam sup.
6. Bila dah hampir masak, masukkan cili api & boleh matikan api.
7. Masa nak hidang, taburkan sekali lagi daun sup (hiris halus skit) dan juga bawang goreng..

*** Saya guna 3 jenis cili di sini : lada sulah, lada hitam serta cili api, kalo tanak pedas, kurangkan .. kalo nak pedas sket, lebihkan cili api & masuk bila dah masuk ayam tadi.. K, sekian..

No comments: