RESEPI ASAL : My Mum
1/2 ekor ayam - potong kecik
5 biji bawang merah - tumbuk
3 biji bawang putih - tumbuk
1 inci halia - tumbuk
3 senduk gulai (saiz sederhana) cili kering blender
1 paket kecik rempah kari ayam
Santan sederhana cair dr 1 1/2 biji kelapa
1 buku kiub pati ayam knorr
1 paket fish ball - belah 2
1 paket fish cake - hiris sederhana nipis
1 kilo kerang - rebus, amek isi dia
1 paket taufu fok / tauhu kosong
CARA BUAT KUAH :
1. Tumis bahan yang di tumbuk hingga kekuningan.
2. Pastu matikan api. Masukkan rempah kari & kacau.
3. Hidupkan api semula, masukkan cili kering.
4. Bila dah berminyak, masukkan ayam.
5. Bila air ayam dah kering, masukkan santan.
6. Pastu, masukkan kerang, fish ball, fish cake, tauhu kosong, kiub ayam, garam, gula secukup rasa & masak hingga mendidih.
** updated, belanja sikit gambar kuah bagi jelas.. Hihi
~ Bahan Tabur ~
Telur rebus - ikot la brapa biji nak rebus (dah masak belah dua)
Daun salad/sawi - cuci bersih, potong & celur
Cili merah - hiris
Bawang goreng
Tauhu - goreng & hiris
Limau nipis - belah 4
Taugeh - ikot jgk nak byk mana pastu celur/biar mentah sahaja
Daun sup - cuci bersih & hiris
Daun bawang - cuci bersih & hiris
~ Sambal ~
3 sudu besar udang kering - cuci & tumbuk
1 1/2 senduk gulai (saiz sederhana) cili kering blender
1 inci belacan - tumbuk
1/2 inci halia - tumbuk
3 biji bawang merah - tumbuk
CARA :
1. Cili kering, halia, bawang merah, belacan tumis hingga berminyak.
2. Pastu masukkan udang kering, masukkan pula garam & gula secukup rasa.
*** updated, belanja sikit gambar yang jelas... Hoho
No comments:
Post a Comment