Sunday, December 28, 2008

Kek Koko Lembab


-->
KEK KOKO LEMBAB
SUMBER: Diri Sendiri


1 cawan koko Vochelle
1 cawan milo
1 cawan gula pasir- dmesin halus
1 ½ cawan air

• Semua bahan di atas hendaklah dipanaskan dalam
periuk hingga cair, guna api sederhana kecil


1 biji Buttercup
1 cawan gula pasir – dmesin halus
4 biji telur
2 sudu kecil esen vanilla
1 ½ sudu kecil baking powder
2 botol besar coklat rice
2 cawan tepung gandum – yg telah dayak bersama baking powder

CARA:
1. Pukul butter & gula hingga kembang, masukkan telur sebiji demi sebiji.
2. Masukkan esen vanilla, gaul sebati.
3. Masukkan tepung, kacau perlahan-lahan
4. Masukkan bahan koko yg telah dcairkan

• Seeloknya, jgn panaskan terlalu awal bahan koko tadi,
Buat bahan kek dulu, baru bahan koko, masukkan semasa panas-panas

5. Masukkan coklat rice tadi & kacau rata
6. Setelah itu, masuk dlm loyang & kukus hingga masak, lebih kurang 1 jam,
guna api sederhana kecil.

• Balut tudung pengukus dgn kain towel yg bersih supaya air tidak menitis ke dlm kek.


No comments: