-->
PAJERI TERUNG
SUMBER : My Mum
BAHAN A:
3 biji bwg putih - hiris
4 biji bwg merah - hiris
1/2 inci halia - hiris
1 inci kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
4 biji bunga lawang
4 biji buah pelaga
1 cawan kelapa - buat kerisik
1 biji kelapa - utk santan pekat
3 sudu besar cili kering - yg telah dmesin
2 sudu besar serbuk cili
1 paket kecil rempah kari ikan
1/2 genggam ikan bilis - dtumbuk jgn sampai hancur
** atau boleh guna udang kering, tapi tak perlu dtumbuk..
** garam & gula secukup rasa (pajeri seelok-eloknya biar manis tapi jgn manis sangat)
CARA :
1. Tumiskan BAHAN A hingga naik bau.(minyak kene lebih sket)
2. Kecilkan api & masukkan rempah kari, tumis rempah kari sekejap & terus masukkan cili kering yg dah dcampur dgn cili serbuk, kacau rata.
3. Bila dah naik minyak, masukkan santan pekat, kacau.
4. Masukkan terung, ikan bilis yg dtumbuk/udang kering, kacau rata kemudian tutup periuk supaya terung cepat lembut.
5. Sesekali kacau supaya santan tak pecah, masukkan garam & gula secukup rasa.
6. Pastu, bila kuah hampir pekat, masukkan kerisik & gaul rata.
7. Perlahankan api supaya kuah mereneh hingga naik minyak.
8. Pastu tutup api.
SUMBER : My Mum
BAHAN A:
3 biji bwg putih - hiris
4 biji bwg merah - hiris
1/2 inci halia - hiris
1 inci kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
4 biji bunga lawang
4 biji buah pelaga
1 cawan kelapa - buat kerisik
1 biji kelapa - utk santan pekat
3 sudu besar cili kering - yg telah dmesin
2 sudu besar serbuk cili
1 paket kecil rempah kari ikan
1/2 genggam ikan bilis - dtumbuk jgn sampai hancur
** atau boleh guna udang kering, tapi tak perlu dtumbuk..
** garam & gula secukup rasa (pajeri seelok-eloknya biar manis tapi jgn manis sangat)
CARA :
1. Tumiskan BAHAN A hingga naik bau.(minyak kene lebih sket)
2. Kecilkan api & masukkan rempah kari, tumis rempah kari sekejap & terus masukkan cili kering yg dah dcampur dgn cili serbuk, kacau rata.
3. Bila dah naik minyak, masukkan santan pekat, kacau.
4. Masukkan terung, ikan bilis yg dtumbuk/udang kering, kacau rata kemudian tutup periuk supaya terung cepat lembut.
5. Sesekali kacau supaya santan tak pecah, masukkan garam & gula secukup rasa.
6. Pastu, bila kuah hampir pekat, masukkan kerisik & gaul rata.
7. Perlahankan api supaya kuah mereneh hingga naik minyak.
8. Pastu tutup api.
No comments:
Post a Comment