Saturday, December 27, 2008

Telur Bungkus



-->
TELUR BUNGKUS
SUMBER: Diri Sendiri


1/4 kilo daging - dhiris kasar & drebus
5 biji telur
1 tin kecil kacang peas - tapis airnya
1/2 cawan air rebusan daging
- sedikit daun sup
- garam secukup rasa
- sedikit air tepung jagung.
2 sudu besar cili kering yg dmesin

BAHAN A
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar kicap pekat

BAHAN B

3 biji bwg merah
2 biji bawang putih
1cm halia
* bahan B hendaklah dtumbuk lumat

CARA:
1. Tumis bahan B hingga kekuningan, masukkan cili kering, bila cili dah agak masak, masukkan daging, kacau rata.
2. Masukkan bahan A tadi, garam & air rebusan daging.
3. Masukkan kacang peas.
4. Masukkan air tepung jagung utk pekatkan kuah.
5. Masukkan daun sup, kacau rata dan matikan api.

* Bila kuah dah pekat, buat telur dadar nipis & lebar,
bila dah masak, angkat & letakkan ke dalam pinggan leper yg besar, masukkan inti dtengah, dan lipat 4.

No comments: