Saturday, February 21, 2009
Sambal Hati Ayam
SAMBAL HATI AYAM
RESEPI ASAL : Arwah Nenek
BAHAN TUMBUK
4 biji bwg putih
6 biji bwg merah
1 inci halia
1/2 kg hati ayam
2 senduk gulai cili kering blender ( kalo x nak pedas, kurangkan cili)
1 mangkuk santan pekat
Sedikit serbuk kunyit
Gula & garam secukup rasa
CARA :
1. Basuh bersih hati ayam, toskan. Kemudian lumur serbuk kunyit & sedikit garam.
2. Goreng hati ayam hingga garing, asingkan..
(tapi kalo x suka garing, separuh garing pun boleh..)
3. Panaskan minyak, kemudian tumis bahan tumbuk hingga wangi.
4. Masukkan cili kering, bila sudah naik minyak, masukkan santan.
5. Masakkan dengan api sederhana, kacau sekali-sekala supaya santan tidak berkepala.
6. Masak hingga kuah hampir pekat. Masukkan garam & gula secukup rasa.
7. Bila kuah sedikit pekat, masukkan hati ayam yang telah di goreng.
8. Kacau rata kemudian matikan api.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment