SELIMPAT GORENG BELACAN
RESEPI ASAL : My Mum
1 ikat pucuk selimpat
3 biji bwg merah
2 biji bwg putih
2 sudu besar cili padi - tumbuk
1/2 inci belacan
1 1/2 sudu besar taucu
Sedikit ikan bilis
Air untuk kuah
Garam secukup rasa
CARA :
1. Tumbuk cili padi hingga hancur. Kemudian, masukkan belacan & tumbuk.
2. Masukkan pula bwg merah, bwg putih & ikan bilis tumbuk tapi jangan sampai hancur.
3. Panaskan minyak, tumiskan bahan yang telah di tumbuk.
4. Bila sudah naik bau.. Masukkan pucuk selimpat. Gaul rata.
5. Masukkan taucu serta air secukupnya... Ikut suka samada nak kuah banyak atau sikit.
6. Masukkan garam secukup rasa.
7. Masak jangan terlalu lama kerana pucuk ini cepat layu.
1 ikat pucuk selimpat
3 biji bwg merah
2 biji bwg putih
2 sudu besar cili padi - tumbuk
1/2 inci belacan
1 1/2 sudu besar taucu
Sedikit ikan bilis
Air untuk kuah
Garam secukup rasa
CARA :
1. Tumbuk cili padi hingga hancur. Kemudian, masukkan belacan & tumbuk.
2. Masukkan pula bwg merah, bwg putih & ikan bilis tumbuk tapi jangan sampai hancur.
3. Panaskan minyak, tumiskan bahan yang telah di tumbuk.
4. Bila sudah naik bau.. Masukkan pucuk selimpat. Gaul rata.
5. Masukkan taucu serta air secukupnya... Ikut suka samada nak kuah banyak atau sikit.
6. Masukkan garam secukup rasa.
7. Masak jangan terlalu lama kerana pucuk ini cepat layu.
1 comment:
orang pahang pon panggil selimpat juga.. :)sedap kan..
Post a Comment