Saturday, April 4, 2009

Daging Masak Merah ( Versi-2 )

Salam ujung minggu.. Hari ni Soda masak daging masak merah. Dulu dah wat, tapi tadi belek2 respi, terjumpa 1 respi ni, dagingnya digoreng, cuma bahan len x berapa nak ngancam. So, soda gabungkan kedua-dua respi yg lama & baru. So ini la hasilnya.. Siler2 jamu mata.. Hehe...


DAGING MASAK MERAH
SUMBER : Gabung Dua Respi


1/2 kilo daging
3 biji bwg merah - tumbuk
2 biji bwg putih - tumbuk
1 biji bwg besar - hiris/potong bulat
1 biji cili merah - hiris kasar
1 biji tomato - belah 4
1 batang serai - ketuk
5 sudu besar cili kering blender
1/2 cawan air masak

BAHAN A (Perap Daging)
2 biji bwg putih - tumbuk lumat
Sedikit Kicap Adabi - agak2 je la yer

BAHAN B (Bahan Sos)
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
2 sudu besr sos ikan

CARA :
1. Mula2, basuh daging, hiris, kemudian perapkan dengan Bahan A. Pastu, goreng daging tersebut hingga masak.
2. Seterusnya, tumiskan bwg putih & bwg merah hingga naik bau.
3. Kemudian masukkan cili kering blender. Kacau sekali-sekala, bila dah naik minyak & cili dah garing, masukkan serai & bawang besar hiris.
4. Pastu, masukkan Bahan B (Bahan Sos), masukkan pula air masak. Masukkan pula tomato & cili merah.
5. Bila kuah mendidih, masukkan daging yang telah di goreng tadi. Masukkan garam secukup rasa. Bila dah pekat, matikan api.

No comments: