
RESEPI ASAL : My Mum
7 kuntum cendawan shiitake - potong dadu
3 sudu besar marjerin/butter
1 buku kiub ayam Knorr
3 pelepah batang saderi - hiris
1/2 cawan tepung gandum
2 cawan susu segar
2 cawan air masak
Garam secukup rasa
Sedikit lada hitam tumbuk
CARA :
1. Cairkan marjerin/butter (api kecil tau..)
2. Pastu, masukkan cendawan, batang saderi, kacau hingga layu.
3. Masukkan pula tepung gandum, kacau laju2 supaya tidak berketul.
4. Masukkan pula air, gaul sebati.
5. Masukkan kiub & juga susu segar.
6. Masukkan pula garam secukup rasa.
7. Bila dah nak pekat, matikan api.
8. Boleh lah di hidang sambil di makan dengan roti garlic.
9. Kalo nak pedas, taburkan lada hitam tumbuk tadi ehhh....
*** Oyer, ada sesetengah org diaorg blend cendawan ni, ada gak yang dah siap masak sup, baru blend... So, terpulang la pada citarasa memasing ekkk....
No comments:
Post a Comment