Tuesday, May 11, 2010
Udang Mamak
UDANG MAMAK
SUMBER : Buku Masak Mak
1 kilo udang - kalo udang galah, lagi terbaekk punya
2 biji limau nipis - ambil jusnya
1 biji bawang besar - cincang
1 biji bawang putih - cincang
1 cm halia muda - tumbuk
1 batang serai - di ketuk
1/2 cawan air/stok ikan
1 susu besar sos tomato
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar serbuk kari ikan
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1 senduk gulai cili kering blender
2 tangkai daun kari
4 helai daun pandan
Garam, gula serbuk lada sulah
CARA :
1. Perapkan udang dgn garam, serbuk lada sulah & jus limau untuk seketika.
2. Panaskan minyak, goreng udang hingga masak, ketepikan.
3. Dalam kuali berasingan, tumis bawang besar, daun pandan, daun kari hingga naik bau.
4. Masukkan bawang putih, halia, serai, serbuk kari & cili kering blender, goreng seketika.
5. Masukkan sos tomato, sos cili, serbuk lada hitam, stok ikanm garam gula secukup rasa, gaul sebati.
6. Last, masukkan udang, balik2 kan & tutup api.
** Hehe, Soda sudah menjelmakan respi2 nya kembali.. Samat mencuba yer.. :)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment