Monday, August 1, 2011

Bepang Kacang

Masa kecik2 dulu suka sangat makan mende alah ni, pastu masa sabtu lepas saja belek2 buku respi sy, terjumpa cara nak wat ni, ek elaaaa.... Senang giler rupanya nak wat. So, dengan penuh semangat, terus kirim dengan adik bli kacang ngan bijan.. Hehe

BEPANG KACANG
SUMBER : Kitab Respi Soda

300gm kacang tanah
100gm bijan
250 gula pasir

CARA :
1. Goreng kacang tanah tanpa minyak hingga masak. angkat & ketepikan. Buangkan kulit nipisnya.
2. Goreng pula bijan, angkat & ketepikan.
3. Masakkan pula gula hingga menjadi gula hangus/karamel.
4. Sementara tu, alas loyang dengan beberapa plastik, sapu sket minyak masak di atasnya (untuk elak ia melakat).
5. Tabur sket bijan ke atasnya.
6. Bila gula dah jadi karamel, masukkan kacang & gaul cepat2.
7. Masukkan kacang tadi ke dalam loyang, poses ni kena wat secara cepat takut ia cepat keras.
8. Tekan2 & ratakan ( ikut nak tebal mana, jgn tebal sgt, nati susah nak makan.. hehe)
9. Taburkan bijan yg selebihnya tadi, pastu cepat2 potong ikut size yg dikehendaki, guna pisau yang tajam.
10. Sejukkan dulu, pastu baru simpan dalam bekas. Sangat sedap untuk di makan.. Hehe..

** Ada gak sy terbaca, masa gula dah cair, masukkan sket marjerin, bo jer kalo nak wat, lagi sedap kan...

No comments: