Saturday, November 18, 2017
Udang Goreng Kari
UDANG GORENG KARI
SUMBER : My Mum
Udang setengah kilo
2 sudu besar rempah kari ikan
3 sudu besar cili kering blender
3 biji bwg putih - hiris
4 biji bwg kecik/merah - hiris
1/2 inci halia - hiris
2 sudu besar sos tiram
2 pelepah daun kari
Cara :
1. Udang setelah dbersihkan gaul garam kunyit. Goreng hingga masak dan ketepikan. Minyak/air udang ni asingkan dalam mangkuk lain.
2. Guna minyak baru dalam kuali yg sama, tumis semua bahan hiris & daun kari. Bila dah keperangan serta wangi masukkan pula cili blend.
3. Bila dah naik minyak, masukkan rempah kari yg dah dibancuh dengan sedikit air.
4. Masukkan sos tiram, gaul rata.
5. Masukkan udang, garam secukup rasa serta masukkan sedikit air lebihan goreng udang yg digoreng awal tadi.
6. Dah cukup rasa, matikan api & boleh lah ngap... Hehe..
Selamat mencuba.. Daaa
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment