Saturday, December 27, 2008

Acar Lada


-->
ACAR LADA / MASAK TAUCU
SUMBER : My Mum
BHN UTK DTUMIS :
2 biji bwg putih - hiris
3 biji bwg merah - hiris
1 biji bwg besar - belah 4
1/2 inci halia - hiris
sedikit ikan bilis

1 biji timun - jgn buang kulit, potong panjang2
4 biji lada hijau - belah 2 jgn sampai putus
4 biji lada merah - belah 2 jgn sampai putus
4 biji bwg putih - belah 2
5 biji bwg merah - belah 4 tapi jgn sampai putus
1 1/2 sudu besar cuka makan
1 1/2 sudu besar taucu
3 sudu besar gula
air secukupnya utk wat kuah
ajinomoto - jika suka

CARA :
1. Panaskan minyak & masukkan bahan untuk dtumis tadi, bila dah naik bau masukkan timun, lada, bwg putih, bwg merah, bwg besar yg telah dbelah2 tadi.
2. Pastu, masukkan air, taucu, cuka, gula, ajinomoto & garam.
3. Kacau rata & biarkan hingga kuah mendidih.
4. Sesuaikan rasanya (mesti ada rasa manis, masin & masam) kemudian tutup api.

No comments: