Monday, January 19, 2009
Ikan Siakap Kukus
IKAN SIAKAP KUKUS
RESEPI ASAL : My Mum
1 ekor ikan siakap
4 biji bwg putih - hiris
1 inci halia - hiris
1 tin cendawan butang - hiris
1 ikat daun sup & daun bawang - hiris kasar
1 sudu besar minyak bijan
1 sudu besar taucu
2 sudu besar sos tiram
2 biji cili merah - hiris (atau kalau nak padas guna beberapa biji cili padi hiris)
Sedikit lada sulah/pepper sarawak
CARA :
1. Bersihkan ikan, cuci bersih2 dengan garam kasar, asam jawa & air beras. Selepas dcuci bersih, gaulkan ikan dengan garam secukup rasa.
2. Kemudian, gaulkan ikan dengan pepper, taucu, sos tiram & minyak bijan.
3. Dalam pinggan/loyang pengukus, taburkan pula bwg putih, cili, daun sup, daun bwg, cendawan butang. Kemudian letakkan ikan ke dalam pinggan/loyang.
4. Selepas itu, taburkan lagi lebihan bwg putih, cili, daun sup, daun bwg, cendawan butang ke atas ikan.
5. Kukus ikan hingga masak.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment