Friday, January 16, 2009
Rendang Daging Kicap
RENDANG DAGING KICAP
RESEPI ASAL : Kawan Mak (Org Penang)
1 kilo daging lembu
25 tangkai cili kering - blend halus
12 biji bwg merah - blend halus
10 biji bwg putih - blend halus
2 inci halia
2 biji bwg besar
1 cawan santan pekat (bwg besar & santan, blend sekali)
1 sudu besar jintan putih
3/4 cawan kicap manis kipas udang
1 biji limau nipis
Daun ketumbar, garam secukupnya
Bahan Tumis :
Buah pelaga, kayu manis, bunga cengkih & bunga lawang,
minyak masak secukupnya.
CARA :
1. Cuci daging & toskan.
2. Panaskan minyak, masukkan bahan tumis.
3. Masukkan pula bawang2 blender, biar sampai garing. Bila wangi masukkan cili kering, kacau rata biar sampai pecah minyak & masak sampai garing.
4. Masukkan daging yang telah ditoskan tadi. Kacau rata & biar mesra dengan rencah.
5. Selepas itu, masukkan jintan putih & kicap.
6. Biar sampai daging masak 3/4, barulah masukkan santan dan juga bwg besar blender, masukkan garam secukup rasa.
7. Bila daging telah betul2 masak, masukkan perahan limau nipis & kecilkan api biar agak2 pekat kuahnya, taburkan daun ketumbar. Kacau sesekali & tutup api.
8. Boleh dhidangkan siap untuk dmakan dgn Nasi Tomato atau Beriani.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment