Thursday, January 1, 2009

Petua Tentang Penyakit - 1

Menghilangkan Gatal Tekak

Kadang-kadang tekak terasa gatal terutama sekali di waktu malam. Sementara menunggu esok pagi untuk berjumpa doktor, cuba campurkan air limau nipis dengan kapur sireh & sapukan pada leher.

Kismis Tambah Darah

Orang tua-tua dahulu sering mengamalkan memakannya sebagai ubat bagi mengubati penyakit kurang darah. Caranya, rebuslah 1 gelas kismis dengan 3 gelas air sampai tinggal segelas, minumlah hingga badan terasa segar kembali.

Khasiat Sayur Bayam

Sayur bayam memang banyak khasiatnya kepada tubuh badan kita. Terutamanya jika di makan mentah-mentah untuk memulihkan sel darah merah dalam badan kita. Caranya ambil bayam dcuci bersih-bersih lalu dtumbuk, perah airnya & masukkan dalam satu bekas dcampur dengan madu. Anak-anak kecil baik jika dberikan minuman ini terutama jika dia sering lemah-lemah & kurang darah. Minuman ini juga baik untuk merangsang pembentukan sel-sel darah baru dalam tubuh anda.

Limau Sunkist Untuk Batuk Berpanjangan

Ambil sebiji limau Sunkist, potong dalam bentuk memangkah tapi jangan sampai putus. Masukkan gula batu di dalam pangkahan tersebut, semasa memasak nasi tunggu sampai nasi separuh kering, letakkan limau tadi di atas nasi biarkan selama 5 minit. Keluarkan & embunkan semalaman. Esok paginya, makan limau tadi sambil berselawat 3x. Lakukan selama 3 pagi berturut-turut. Walaupun prosesnya agak rumit tapi kata orang, hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih.

Ubat Darah Gemuruh

Caranya, sebelum atau sesudah merasa berdebar, segeralah minum air yang dbancuh dengan sesudu gula pasir. Anda akan merasa lega selepas itu.

Petua ini boleh juga digunakan bagi anda yang sukar hendak tidur.

Kegunaan Gambir

Gambir sebenarnya boleh juga djadikan ubat bagi membanteras penyakit gusi, rahim berdarah & juga bisul.

..Untuk sakit gusi, rendamkan sekeping gambir selama 24 jam, kumur-kumurlah setiap kali sarapan pagi& juga di sebalah malam sebelum tidur.

..Untuk penyakit rahim berdarah pula, rendaman gambir ini boleh dminum begitu sahaja.

..Untuk bisul pula, tmbuk sekeping gambir & tampalkan pada bahagian yang dserang bisul tadi. Ulangi hingga sembuh.

Keluarkan Duri Atau Selumbar

Duri atau selumbar yang halus memang sukar dikeluarkan dari kulit. Cara paling mudah dengan merendamkan bahagian yang terkena cucukan tadi selama ½ jam ke dalam cuka makan. Bila kulit mengecut, selumbar atau duri tadi mudah terkeluar dengan sendirinya.

Halia Hilangkan Sakit Badan

Jika anda sering merasa lemah badan & sakit di sana sini, cubalah petua ini. Ambil 5cm halia dmasak dengan 1 gelas air & minum airnya. Jika hendak manis, tambah madu lebah asli. Mudah-mudahan sakit anda beransur lega.

Menghilangkan Pening Kepala

Ambil sebiji limau nipis, perah airnya. Campurkan dengan suku gelas air sejuk. Campur sedikit garam & minum. Cara kedua adalah, bila mandi pagi, mulakan dengan membasuh muka, biarkan ia kering sendiri.

Bersin Di Waktu Pagi

Sekiranya anda bangun pada setiap pagi, selalu menhadapi masalah bersin, cara mengatasinya cubalah memasukkan air sejuk ke dalam hidung anda. Kemudian, tumpahkan keluar semula. Ulangi beberapa kali.

No comments: