IKAN KEMBONG REBUS GORENG CILI API
RESEPI ASAL : My Mum
3 ekor ikan kembong rebus - samada dbeli/dwat sendiri
25 biji cili api - dtumbuk bersama garam
8 biji bwg merah - hiris halus
4 biji bwg putih - hiris halus
garam secukup rasa
CARA :
1. Pertama sekali goreng ikan kembong rebus. Selepas dangkat, ketepikan(Jangan terlalu garing nanti keras)
2. Kemudian, goreng bwg putih. Bila keperangan angkat & ketepikan.
3. Goreng pula bwg merah hingga hampir garing, selepas itu terus masukkan cili api yang dtumbuk & dkacau rata. Bila cili hampir garing, masukkan bwg putih serta ikan ke dalam kuali.
4. Gaul hingga rata, matikan api & boleh lah dihidang.
CARA WAT IKAN KEMBONG REBUS..
1. Jika ikan ada 3 ekor, bersihkan kemudian rebus ikan tadi bersama 3 keping asam keping, sedikit garam .
2. Rebus hingga air mendidih & ikan pun masak.
No comments:
Post a Comment