SAMBAL TERUNG REMBANG
RESEPI ASAL : My Mum
1 mangkuk terung rembang
Selonggok udang atau boleh gantikan dengan ikan bilis
1 1/2 senduk gulai cili kering blender
1 biji bawang besar - hiris bulat
2 sudu besar asam jawa - dbancuh dgn air (sederhana pekat)
1 inci belacan
1/2 biji kelapa - ambil santan pekat sahaja
Garam & gula secukup rasa
CARA :
1. Satukan belacan dengan cili blend, pastu tumis hingga naik minyak.
2. Masukkan terung & kacau hingga setengah masak.
3. Masukkan pula santan dengan air asam pekat, bila mendidih masukkan bawang besar & udang, kacau sampai kuah hampir pekat.
4. Kemudian, masukkan garam & gula secukup rasa.
5. Bila dah sesuaikan rasanya, kuah pun sudah terbit minyak, bolehlah matikan api.
No comments:
Post a Comment